Røros: –Vi representerer den desidert yngste lista ved sametingsvalget. Vi går for to, og håper på tre mandater.

Det sier sametingsrepresentant Ida Marie Bransfjell (31) fra Røros, tredjekandidat på valglista til Åarjel-Saemiej Gïelh (Sørsamiske røster).

Fikk inn to i 2009

I år stiller de unge sørsamiske kandidatene til valg med store forventninger, etter at de oppnådde 26,6 prosent av stemmene under sametingsvalget i 2009.

Det var nok til å få inn toppkandidat Ellinor Marita Jåma (34) fra Røyrvik. Hun oppnådde å bli valgt inn som en av de tre rådsmedlemmene under president Egil Olli (Ap) og visepresident Láilá Susanne Vars (Árja) i Sametingsrådet.

Det åpnet for at Ida Marie rykket inn som fast representant for Åarjel-Saemiej Gïelh i Sametinget. Nykomlingene fikk dermed inn to representanter, og Ida Marie Bransfjell har blant annet gjort seg godt bemerket som medlem av oppvekst-, omsorgs- og utdanningskomitéen.

Sørsamiske spørsmål

Ved årets valg skal fire mandater fordeles mellom de fire valglistene i den sørsamiske valgkretsen; Ap, NSR (Norske Samers Riksforbund), Sp og Åarjel-Saemiej Gïelh. Mandatøkningen er resultat av at flere i det sørsamiske området har meldt seg inn i valgmanntallet.

–Vår ambisjon er å vinne to av plassene, og vi håper på tre. Vi tror på fremgang fordi vi har satset hardt på å løfte sørsamiske spørsmål frem i debatten og å sette viktige saker fra vårt område på dagsorden, sier Bransfjell.

Med gode tilbakemeldinger fra en rekke hold, er de parti-uavhengige toppkandidatene til Sørsamiske røster klare for en fortsatt uredd satsing, der Jovna Zakarias Dunfjell (30) fra Trondheim er satt opp på andreplassen.

–Det er ikke tilfeldig, ettersom Trondheim har den største samiske befolkningen i Midt-Norge. Sammen mener vi dessuten at vi representerer kunnskap og erfaring fra viktige områder som helse, reindrift og språk, sier Ida Marie Bransfjell.

Hun fremholder at Åarjel-Saemiej Gïelh er en ren samisk liste uten tilhørighet til politiske partier eller organisasjoner.

–Det gjør det lettere å fronte sørsamiske saker, som altfor lenge har kommet i skyggen av Finnmark-samiske spørsmål, sier hun.

Vil være «vaktbikkjer»

Ap og NSR er de store partiene, og fordi de stiller liste i alle valgkretsene, mener Bransfjell at de på mange måter også har lagt seg på en «flatere» profil enn Åarjel-Saemiej Gïelh.

–Vi ønsker å være «vaktbikkjer» for sørsamiske saker og sørge for at også vi sørsamer blir sett og hørt, sier hun.

Sørsamisk språkopplæring, kunnskap og kulturforståelse er viktige kampsaker, sammen med bevaring av arealer og landskap. Derfor også kamp mot vindmølleplanene på Fosen.

Pengejag og arealbruk

–Ikke fordi vi er imot fornybar energi, men fordi arealene som hele tiden bygges ned, er avgjørende for vår fremtid. Folk som berøres er ikke hørt i prosessen og heller ikke tatt hensyn til. Det er kapitalismen som rår, sier Bransfjell.

Åarjel-Saemiej Gïelh vil også ha et nytt rovdyrforlik, fordi de mener dagens forlik har altfor stort rom for tolkninger.

–Udiskutable bestandsmål må ligge i bunnen, sammen med en langt mer helhetlig forståelse av at uhemmet arealbruk ikke bare rammer reindrifta, men også rovdyra vi vil bevare. Pengejag og arealbruk setter alle under press, sier Ida Marie Bransfjell.

Sørsamisk røst: Ida Marie Bransfjell (31) fra Røros står på tredjeplass for Sørsamiske røster ved årets sametingsvalg. – Vi slåss for vår fremtid, sier hun. Foto: GEIR TØNSET
Listetopper: Ellinor Marita Jåma (foran) fra Røyrvik, Jåvna Zakarias Dunfjell (Trondheim) og Ida Marie Bransfjell (Røros), håper at Åarjel - Saemiej Gïelh får så mange stemmer at alle tre sikres plass i Sametinget. Foto: MARIANN DYBDAHL