Høringsfristen går ikke ut før 17. november.

- Høringsrunden er viktig for å sikre best mulig beslutninger om hovedsetene i de nye politidistriktene. Høringsinstansene kan ha fakta og vurderinger som blir viktige når vi skal ta den endelige avgjørelsen, sa avdelingsdirektør Frede Hansen i Politidirektoratet (POD) da saken ble sendt ut på høring. Endelig beslutning skal tas før jul.

Formannskapet i Stjørdal sender nå sin høringsuttalelse til POD, der de begrunner hvorfor administrasjonen med politimesteren i spissen bør holde til i Stjørdal.

Går sammen 1. januar 2016

1. januar 2016 går politidistriktene i Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag sammen. Den nye politimesteren er ventet å bli utnevnt før jul. Norge går fra 27 til 12 politidistrikt. I geografisk utstrekning blir Trøndelag ett av de største politidistriktene. Også Bindal kommune i Nordland blir en av del av det nye politidistriktet.

Ordfører Ivar Vigdenes mener Stjørdal har flere god kort på hånden for at politiledelsen bør samles nettopp der. Stjørdal blir liggende mellom dagens administrasjonssteder, som er Trondheim og Steinkjer. På den måten kan man starte på null og bryte dagens bindinger.

Som Helse Midt

- Det samme gjorde Helse Midt da den nye helseorganisasjonen valgte Stjørdal. Også da Heimevernet ble omorganisert, ble den nye administrasjonen lagt til Stjørdal, sier Vigdenes.

- I og med at POD går for Trondheim, har vel toget gått?

- Høringsfristen har enn ikke utløpt. Vi har også tidligere levert faglige grunner til POD om hvorfor Stjørdal bør velges, og de argumentene utdyper vi nå ytterligere.

Torsdag viste ordføreren frem ledige lokaler i Tangen næringsbygg, der politiet så å si kan flytte rett inn. Også leder av Politiets Fellesforbund i Nord-Trøndelag, Per Kristian Heitmann og leder for Politijuristene i Nord-Trøndelag, Kåre Svepstad, deltok på befaringen. Begge støtter Vigdenes i synet på at administrasjonen kan legges til Stjørdal.

I Tangen næringsbygg er Stjørdal kommune største eier. I det to år gamle tilbygget står 6000 m² og 300 kontorarbeidsplasser og venter på innflytting.

Et sikkert bygg

- Det er lagt stor vekt på sikkerheten i bygget, og husleia er konkurransedyktig. Der kan også politiets operasjonssentral legges, sier ordføreren.

Ivar Vigdenes har liten sans for at politimester Nils Kristian Moe i Sør-Trøndelag, en av søkerne til stillingen som ny politimester, tidlig gikk ut og argumenterte for at det nye hovedsetet bør legges til Trondheim. – Prestisjen til Moe i denne saken er viktigere enn behovet for å få en best mulig politifaglig begrunnelse, og det er beklagelig, mener Vigdenes.

Ordføreren fremholder at en lokalisering til Stjørdal vil sikre nærhet til forsvarsledelse og sykehusledelse, nærhet til øvingsfasiliteter og dermed regelmessig kontakt med ansatte, lette kommunikasjoner i hele regionen, nødvendig avstand til det største politikammeret i regionen, ivareta by- og landkompetansen som kan fortsette fra begge dagens hovedseter, samt tilby det største arbeidsmarkedet innenfor en times reiseavstand fra hovedsetet.

Vil invitere POD til Stjørdal

- POD har imidlertid varslet at de ikke vil utrede alternative lokaliseringer for de nye hovedsetene ut over de stedene hvor politiadministrasjoner er etablert i dag. I høringsnotatet begrunnes dette med at det ikke foreligger økonomiske eller tidsmessige rammer fra Justisdepartementet som muliggjør en lokalisering andre steder.

Vigdenes vil derfor nok en gang invitere POD til å komme til Stjørdal for å se på de aktuelle lokalene. En tilsvarende henvendelse til Justisdepartementet er ifølge ordføreren ikke besvart.

- Skulle Stjørdal få administrasjonssenteret for det nye politidistriktet, vil Trondheim fortsatt være den byen i Midt-Norge med flest offentlige arbeidsplasser, sier Ivar Vigdenes.

930 ansatte i politidistriktet

Trøndelag politidistrikt vil ha om lag 930 ansatte. Allerede i sommer startet ledelsen i de to distriktene arbeidet med å legge grunnlaget for den nye organiseringen, med fordeling av de forskjellige avdelingene. Det er blant annet ventet færre og større lensmannsdistrikt.

Frede Hansen presiserer at oppgavene som skal utføres ved hovedsetet er i stor grad stedsuavhengige, og vil derfor i liten grad kreve fysisk nærhet til brukerne av politiets tjenester. det meste av tjenesteproduksjonen og publikumskontakten skal skje i de geografiske driftsenhetene, som består av dagens politistasjoner og lensmannskontorer.