I 18-tida på årets andre dag i elgjakta kom det lille jaktlaget på tre over en elgokse av det sjeldne slaget like sør for innsjøen Vektaren, nært Røyrvik sentrm.

- Vi ble oppmerksomme på dyret fordi det sto og ropte og kalte. Den var antagelig på jakt etter dame, men dessverre for elgen møtte den på oss i stedet, sier Endre Graven fra Leksvik.

Et privilegium

Det var han som til slutt var så heldig at han fikk elgen på skuddhold og la den i bakken med flere skudd. Dette var den første elgen 31-åringen noensinne har felt.

- Det er et stort privilegium bare å få se en slik elgokse. Å få lov til å komme så nær og felle et så stort dyr, er jeg utrolig takknemlig for å få lov til å oppleve, sier jegeren.

foto
Elgen ble fraktet til Li-slakt for veiing og videre foredling. Foto: Eigil Bjørvik

28 takker

Elgen ble fraktet til Li-slakt for veiing og videre foredling. Vekta har ikke jaktlaget fått vite enda, men antallet takker på geviret skaper kanskje større interesse.

- Vi telte 28 takker, men det er mulig ikke alle blir godkjent. Jeg kan ikke alle reglene på dette, men vi skal få geviret bedømt av en ekspert.

Etter at oksen var levert spanderte jaktlaget på seg en liten fest.

- Ja, det ble feiret til langt utpå morgenkvisten. Nå er vi ute igjen på jakt etter et ungdyr eller en kalv. Vi har to dyr på kvoten, men vi vil la de andre oksene i området være i fred for i år, sier Graven.

foto
Det lille jaktlaget består av Børge Sved (f.v.), Endre Graven og Eigil Bjørvik. Elgen ble tatt i åsene i bakgrunnen. Foto: Selvutløser

Sjeldent høyt antall takker

- Dette må nok sies å være et sjeldent høyt antall takker, mener elgekspert Morten Heim ved Norsk institutt for naturforskning. Han har fått se bildet av elgen som viser at den ene sida av geviret har 13 eller 14 takker.

foto
Etter at oksen var levert spanderte jaktlaget på seg en liten fest. Foto: Eigil Bjørvik

I det norske hjorteviltregisteret finnes fellingsdata fra mye av det hjorteviltet som felles i Norge. Elgen fra Røyrvik utmerker seg uten tvil når det gjelder geviret.

- Av 16 400 elgokser med takke-antall registrert i hjorteviltregisteret har vi per i dag kun fem som er registrert med 13 takker eller mer på én side. Fire fra Nordland og en fra Nord-Trøndelag, forteller Heim.

Han presiserer at dette ikke er et komplett register over all elg som felles, og at ikke alle jegere oppgir takke-antall.

Kan få utmerkelse

Oddbjørn Hongset fra Stjørdal er trofédommer tilknyttet Norges jeger- og fiskeforening. Han mener geviret på elgen fra Røyrvik har store sjanser til å få en utmerkelse.

- Jeg er på elgjakt og har ikke sett bildene, men jeg håper virkelig de sender det inn til bedømming. Når vi bedømmer er imidlertid ikke antallet takker det viktigste. Bredde og grovhet er viktigere. Men jeg kan godt tenke meg å se på det. Store elggevir er alltid spennende, sier Hongset.

foto
Dette treet har trolig fått et ublidt møte med skogens konge. Elgen har gnidd gevirene mot trestammen. Foto: børge sved

Har du et bilde fra jakta eller en historie du vil dele med våre lesere? Send bilde og tekst til webred@adresseavisen.no

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.