Siste: Onsdag morgen melder Vegtrafikksentralen at det er få problemer på veiene i Trøndelag. Fylkesvei 715 i Åfjord som var stengt på grunn av snøfokk er igjen åpen for trafikk.

Trøbbel tirsdag kveld

Mye nedbør gjorde trafikkforholdene både på land og vann vanskelige tirsdag kveld.

Kystekspressen har så langt kansellert anløpet til Lensvik på grunn av værforholdene, samtidig som det meldes om forsinkelser fra både Trondheim og Kristiansund. Én båt måtte returnere til Trondheim på grunn av været.

Det leies inn taxi og buss på noen avganger, melder FosenNamsos Sjø.

foto
Været har ført til problemer for Kystekspressen. Foto: Richard Sagen

Mye snø

Også på veiene er det utfordrende forhold, ifølge Vegtrafikksentralen.

- Det har kommet mye snø, og det fører med seg en del utfordringer som spor i veien, og ellers dårlig fremkommelighet. Vi har fått meldinger om at det er ekstra utfordrende på Fosen, hvor det har falt veldig mye snø. Der jobbes det for fullt med å holde veiene vedlike, forteller operatør ved Vegtrafikksentralen, Magnus Storrø.

Han sier det også har kommet en god del meldinger om vanskelige forhold i området rundt Orkanger.

- Ellers er det veldig lite å melde om fra europaveiene. Det er i distriktene det er verst i øyeblikket. Vi gjør det vi kan, men det er vanskelig å være overalt til enhver tid.

foto
Det er snøfokk og vanskelige snøforhold på Ørlandet. Foto: Adrian Riise

- Ta det pent

Han oppfordrer de som ferdes langs veiene til å være forsiktige.

- Det er bedre å komme 15 minutter for sent, enn ikke å komme frem i det hele tatt. Det er sporete føre flere steder nå, så det er en litt annen type utfordring. Vær litt observant på egen kjøring, og ta det pent, avslutter Storrø.

Ved 23.15-tiden tirsdag meldte Vegtrafikksentralen om at Fv.715 Måmyran, på strekningen Åfjord-Roan er midlertidig stengt på grunn av vanskelige kjøreforhold.

Onsdag morgen i 4-tiden ble strekningen meldt åpen igjen etter kraftig snøfokk.

«Huggu buvér»

Det blir en krevende natt for brøytemannskapene i Midt-Norge, hvor tette snøbyger, kombinert med vindkast opp i liten storm og med snøfokk skaper svært utfordrende kjøreforhold med dårlig sikt og store snødriver.

- Brøytebilene, som denne i An-Magrittveien på Røros, rekker knapt å rydde veiene før snøen har lagt seg igjen. På mindre kommunale veier har det nesten ikke vært ledig kapasitet til å brøyte i det hele tatt, skriver Geir Tønset i en epost til Adresseavisen.

foto
Brøytemannskapene på Røros har sitt å stri med. Foto: geir tønset

Ekstremværet Birk har sørget for at Røros-regionen opplever vinterens første utgave av det som rørosingene kaller «Huggu buvér», som oversatt betyr «Fint vær ute å være inne i».

Når uværet etter hvert gir seg, forhåpentligvis i løpet av morgentimene onsdag, vil mange også stå overfor en formidabel snøryddingsjobb i egne oppkjørsler og rundt trapper og uthus, der fonnene har bygget seg opp slik at de rekker til langt opp på låret mange steder.