Fra Trøndelag møter sentralstyremedlem Ingvild Kjerkol, samt fylkesleder Anne Marit Mevassvik og fylkesnestleder Ståle Vaag fra Trøndelag Ap.

Det ekstraordinære landsstyremøte i Ap kommer i kjølvannet av varslingssakene mot Giske. Rett før landsstyremøtet ble det klart at sentralstyret mener Giske ikke lenger bør få møte i sentralstyret.

Snakket direkte til varslerne

I talen sa Støre at varslersakene har vært vonde:

- Det har vært krevende for partiet, med sterke følelser og uro blant mange av våre folk. Vi som har mottatt varsler, har også blitt preget, sa Støre.

- Tapt tillit kan også vinnes tilbake. Vi er kamerater også etter en nedtur. Det er mitt menneskesyn. Vårt menneskesyn, sa Støre under talen.

Avslutningsvis takket han kvinnene som varslet:

- Jeg har fått erfare at det har kostet for dere. Jeg vet at det har krevd mot. Jeg har sett sårbarheten dere har følt. Og jeg vet at mange av dere har følt skam, sa Støre.

Les også: Omstridt i 25 år

- Vil ikke nyansere dette nå

På vei ut fra sentralstyremøtet, før landsstyremøtet, snakket Adresseavisen med Kjerkol:

- Uttalelsen kommer fra et enstemmig sentralstyre, støtter du den?

- Det er en uttalelse som sentralstyret står bak. Sentralstyret er ikke et vedtaksforum, men det er en felles opplevelse av situasjonen og veien videre. Så er det ikke riktig av meg å gå inn og nyansere den nå, fordi det er viktig å se fremover, sier Ingvild Kjerkol til Adresseavisen.

Hun gjentar at hovedbudskapet nå er å se fremover.

Sentralstyremedlem Ingvild Kjerkol. Foto: Kristin Svorte

To hovedkonklusjoner

Adresseavisen har bedt om Trond Giskes kommentar til at han er ferdig i sentralstyret. Avtroppende rådgiver Bård Flaarønning skriver i en sms at Giske fortsatt er sykmeldt, og derfor ikke kan kommentere konklusjonen.

Slik Adresseavisen forstår det, er det lite trolig at landsstyret gjør vedtak som rokker ved de to hovedkonklusjonene:

  • Sentralstyrets tilslutning til Støres vurderinger av at Giske har brutt partireglementet for seksuell trakassering

  • Giske skal ikke møte i senralstyret ut valgperioden.

Støre: Tid for å slutte rekkene

Takhøyden for uenighet skal være stor i Ap, men nå er det på tide å slutte rekkene, sa Støre under talen. Han tok et oppgjør med lekkasjene i Ap.

- Takhøyden bør bli enda større i vårt parti. Men husk at vårt fremste adelsmerke er at vi er en mangfoldig familie som holder sammen, sa Støre i sin tale til landsstyret i Ap mandag.

- Lekkasjer fra interne møter og fortrolige samtaler skaper usikkerhet og grobunn for splittelse. Solospill og egne agendaer svekker oss alle. Dette landsstyremøtet markerer at det er tid for å slutte rekkene. At det nå er tid for å finne sammen og holde sammen.

Støre: Fortsetter med én nestleder

Ap vil fortsette med én nestleder fram til det ordinære landsmøtet neste år, ifølge partileder Jonas Gahr Støre.

- Ja, det er opplegget. Det har vi gjort før, sa Støre til pressen da han var på vei ut fra Aps sentralstyremøte på Gardermoen mandag.

Det innebærer i så fall at Hadia Tajik vil fortsette som partiets eneste nestleder og at det ikke vil bli kalt inn til et ekstraordinært landsmøte senere i vår.

- Jeg har ikke inntrykk av at det er et sterkt ønske om et nytt landsmøte, sa Støre ifølge NTB.

Landsstyret er Aps høyeste organ etter landsmøtet. En etter en har forlot sentralstyremedlemmene møterommet for å spise en rask lunsj før selve landsstyret tok til. Støre selv sa dette på vei ut:

- Sentralstyret har ikke fullmakt til å avsette personer som er valgt av Landsmøtet, men sentralstyret har gitt utrykk for, i lys av varslingssakene, at det ikke er naturlig at han møter ut denne perioden, sa Støre ifølge NRK.

Det var en meget ordknapp partisekreretær Kjersti Stenseng som passerte pressen på vei til lunsj, og heller ikke Anniken Huitfeldt ville si noe.

- Det overlater jeg til Jonas nå, sier Huitfeldt.

Tilbake til Stortinget

Konklusjonen rundt Giskes plass i sentralstyret, kom i en pressemelding mandag formiddag. Der gjentok de også konklusjonen etter varslingssakene mot Giske:

"Sentralstyret konstaterer at konklusjonen i behandlingen av flere av varslene er at det har vært brudd på partiets retningslinjer mot seksuell trakassering. For Arbeiderpartiet er det forventet at våre tillitsvalgte har en atferd som er forenlig med vårt verdigrunnlag og våre retningslinjer for hvordan vi mener at kvinner og menn skal bli møtt i vår organisasjon. Dette ansvaret hviler ekstra tungt på våre fremste tillitsvalgte.

Da Trond Giske allerede har trukket seg som nestleder er det naturlig at Giske ikke møter i sentralstyret ut denne valgperioden."

I pressemeldingen heter det også at sentralstyret ser frem til at Trond Giske - etter endt sykmelding - gjenopptar sitt politiske arbeid i Stortinget for fullt.