- Å komme hit er som en drøm, sier Asem til Adresseavisen.

Han har hatt sin første natt med søvn på fire døgn sammen med 178 andre, som de siste dagene har kommet til Norge over Storskog fra Russland. Selv reiste Asem fra Damaskus den 21. oktober. Siden gikk reisen til Beirut, via Moskva og Nikkel - før han syklet til den norske grenseovergangen Storskog, ikke langt fra Kirkenes. Sent søndag kveld kom han til det første akuttmottaket i Midt-Norge - Oppdal Turisthotell, som ligger like ved jernbanen.

LES OGSÅ: Flyktninger på vei til Oppdal Turisthotell

- Det var en hard og vanskelig reise. Mange mennesker er nå på flukt til Norge og Europa, men det er bare de med mest penger som får muligheter til å reise. I Jordan og Libanon er flyktningleirene overfylte. Situasjonene er håpløs, forteller han.

- Vi er tatt imot godt

Han blir plutselig helt stille. Asem er på gråten. Han viser fram bilder av de fire han som er igjen i Damaskus - kona og tre barn på 4, 6 og 8 år.

- Jeg savner dem. Jeg snakker med dem hver dag og kveld. Byen er utbombet og situasjonen i Damaskus er utrygg, men jeg torde ikke å ta med hele familien på denne reisen. Mitt store mål nå er selvsagt å få dem hit i trygghet til Norge så fort som mulig, sier Asem, som har jobbet som kjemiker ved en fabrikk i Damaskus. Han håper å finne seg en jobb i Norge og etablere seg i landet.Les også: Fire asylmottak opprettes i Midt-Norge

Les også: Hitra tar i mot 140 asylsøkere

- Vi er så takknemlige og glade for å være her i Oppdal og Norge. Vi føler vi er tatt godt imot, sier Asem.

Kameraten Yosef og Aghyad nikker og smiler. Sistnevnte spiller på det gamle pianoet ved turisthotellet - og underholder et svært internasjonalt publikum under frokosten.

Kun 30 fra Syria

I alt 30 er fra Syria, mens om lag 100 er fra Afghanistan ved det nyåpnede akuttmottaket i Oppdal. Resten er fra ulike land, deriblant Sudan og Pakistan. Det er vel 30 barn ved mottaket, langt flere enn først ventet.

- Alle disse har kommet over Storskog. Noen av disse har vært her i landet bare et drøyt døgn, og mange har små og store problemer som vi må ta tak i. Men vi er i ferd med å få på plass et godt lag til å drifte mottaket, så alt-i-alt har dette gått svært godt, sier fajsjef Thor Arne Hauge fra operatøren Link. Han er fornøyd med hotellets standard og fasilitetene ellers i sentrum av Oppdal.

- Dette fungerer veldig bra, sier Hauge.

På plass: Asem (til høyre) holder mobilen med bilder av det kjæreste han har, kona og hans tre barn, som er igjen i Damaskus. Han snakker med dem flere ganger om dagen. - Jeg håper å få dem ut fra Syria så snart som mulig, sier Asem, her sammen med kameraten Yosef, som begge har hatt sin første natt ved akuttmottaket ved Oppdal turisthotell. Foto: Tommy Fossum
Travel mann: Fagsjef ved akuttmottaket i Oppdal, Thor Arne Hauge, er godt fornøyd emd oppstarten av mottaket. Foto: Tommy Fossum