Det var NTB som siterte partilederen på følgende:

- Det regjeringen holder på med nå, er å outsource det å ta vare på landet vårt til amerikanske marinesoldater. Det synes jeg ikke noe om. Jeg har spøkefullt sagt at det beste de kan bidra med i Trøndelag, er kanskje noen nye gener, sa Grande under landsmøtet lørdag.

Dermed skrev NTB tittelen «Grande vil ikke ha US marines på Værnes».

- Styrk landmakta

Det er ikke det som var poenget med den talen, sier nestleder Ola Elvestuen (V) overfor Adresseavisen:

- Poenget til Venstre er at vi må styrke den norske landmakta. Regjeringen må ta seg sammen, og satse på hæren, heimevernet og det å beholde et kystforsvar. Dette må besluttes i forbindelse med langtidsplanen nå, sier Elvestuen.

Les bakgrunnen for saken: - Her vil amerikanerne stasjonere marinesoldater

Flere forsvarskilder har sagt til Adresseavisen at det i lengre tid har vært kjent at 300 amerikanske soldater skal stasjoneres ved Værnes garnison. Det skal dreie seg om en ren kampavdeling fra det amerikanske marinekorpset.

- Så det er ok for dere at amerikanerne stasjonerer på Værnes?

- Venstre er skeptiske til det. Det at de vil komme, understreker nettopp behovet for at vi satser selv, sier Elvestuen.

Mens Arbeiderpartiet er positiv til planene på Værnes, er Frp, SV og Senterpartiet skeptiske, skrev Klassekampen nylig.

Forhandler om langtidsplan

På Venstres landskonferanse lørdag sa Skei Grande:

- For meg handler forsvar om at vi skal kunne ta vare på landet vårt ikke bare med investeringer, men også med folk, sa hun i en tale til partiets landskonferanse lørdag.

På Stortinget pågår det nå forhandlinger om langtidsplanen for Forsvaret, samtidig som planene på Værnes ble kjent. Kritikere er urolig for at dette tiltaket er en konsekvens av at regjeringen nedprioriterer Hæren og Heimevernet i forslaget til langtidsplan.

– Dropp ultimatum

Samtidig forlot SV torsdag forhandlingene om ny langtidsplan på grunn av det partiet beskriver som et ultimatum fra flertallet om å følge planen for innkjøp av 52 F-35 kampfly nøyaktig slik den foreligger.

Grande advarer regjeringen mot en slik strategi:

– Det er veldig dumt hvis regjeringen skal legge seg på et «ultimatumkjør» i alle saker. Det tror jeg ikke er noe lurt av dem.

SV ønsker en betydelig reduksjon i antallet kampfly, mens Venstre vil utsette deler av kjøpet.

Stortingsrepresentant Frank Jenssen (H) mener nyhetene fra Værnes viser at NATO og USA vil komme Norge til unnsetning i en krise.

– Et bedre tegn på at de faktisk vil stille opp, enn en rotasjonsordning for øving og trening, skal man lete lenge etter. At Trine Skei Grande plutselig skal være imot dette, er for meg helt uforståelig, sier han til NTB.

Også Senterpartiet har åpnet for å forlate forhandlingene, og dermed spøker det allerede for regjeringens mål om et bredt forlik.

– Hvis det ikke kommer mer til landstyrkene, kan ikke Sp delta i et forlik, sa partiets forsvarspolitiske talskvinne Liv Signe Navarsete til NRK fredag.

Får flere svar

I tillegg til å utsette noen kampfly har Venstre i sin egen forsvarsplan tatt til orde for å styrke Hæren, prioritere et slagkraftig Heimevern og bevare kystjegerne og Sjøheimevernet.

– Vi vil ha et økonomisk utgangspunkt for å prioritere Hæren og Heimevernet, som denne regjeringen aktivt har nedprioritert, sier Grande til NTB.

– Vi mener noen av de investeringene vi gjør nå, kan dyttes fram i tid, og at noen av hærinvesteringene dyttes nærmere oss.

Høyres forsvarspolitiske talsmann Øyvind Halleraker lovte fredag at regjeringen skal legge fram et mer konkret opplegg for hæren og hvordan landmaktutredningen skal se ut.

Innstillingen om langtidsplanen skal være klar 4. november.