– Jeg regner med at alle er framme nå. De er sendt i flere omganger og det er noen dager siden de siste ble sendt. Det er en svært velorganisert logistikk, sier Gram.

Åpner for mer støtte

Det var under Natos forsvarsministermøte i Brussel tirsdag 14. februar at Gram kunngjorde at Norge ville donere åtte stridsvogner av typen Leopard II 4A. Da var norske instruktører allerede på plass i Polen for å lære opp ukrainsk stridsvognmannskaper.

Han er han klar på at det kan bli aktuelt med donasjon av ytterligere militærmateriell så vel som mange andre ulike former for støtte, til Ukraina.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram understreker at Norge skal fortsette å støtte Ukraina fremover. Foto: Rune Petter Ness

– Viktig at Putin stoppes

– Det er viktig for vår sikkerhet at Putin stoppes. Denne krigen handler om mer en Ukraina. Det utfordrer vår trygghet dersom et totalitært regime ser at de kan bruke makt for å nå mål. Derfor må vi støtte Ukraina, sier han.

– Det er hele tiden en avveining. Vi må gi det vi kan, men se an egne behov. De er i en konkret og akutt situasjon. Mens vi har mulighet til å kjøpe inn mer. Samtidig kan vi ikke sende alt vi har, sier Gram.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (til v) på Dragvoll i Trondheim torsdag. Til h. underdirektør Ann Kristin Salbuvik i departementets kommunikasjonsavdeling. Foto: Rune Petter Ness

Besøkte Butsja

Den foreløpig siste donasjonen ble varslet sist uke da Gram selv var i Ukraina sammen med forsvarssjef Erik Kristoffersen. Da ble det kjent at Norge donerer mer luftvern i form av to nye NASAMS ildenheter. De norskproduserte systemet har så langt vist seg svært effektivt mot mange av de russernes våpensystemer.

– Det er noe vi mangler av selv, men de er under direkte angrep, så da er det viktig at vi bidrar med det vi kan, sier Gram.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram og forsvarssjef Eirik Kristoffersen i Kyiv sammen med den ukrainske viseforsvarsministeren Volodymyr Havrylov (t.v.). Foto: Eirik Veum, PST / NTB

Forsvarsministeren legger ikke skjul på at det han så der under besøk blant annet i Kiev, Irpin og Butsja, gjorde sterkt inntrykk. Både i Irpin og Butsja pågikk det harde kamper for ett år siden, da russiske styrker forsøkte å erobre hovedstaden Kiev. Butsja er i etterkant blitt særlig kjent for den russiske massakren mot sivile i området.

– Store kontraster

– Det var en spesiell opplevelse. Besøket var veldig kontrastfylt. Vi så utbombede boligblokker og hus. Samtidig går dagliglivet i Kiev på overflaten som normalt. Men du kan runde et hjørne og plutselig møte sandsekkdekninger. Og det var gjentatte flyalarmer mens vi var der, sier han.

Forsvarsministeren peker også på at ukrainas president Zelenskyj selv ønsket å møte ham og takket for støtten fra Norge.

– Jeg møtte også forsvarsministeren, Oleksij Reznikov, som jeg samarbeider mest med. Da han møtte oss gikk han med en jakke med «NASAMS» på brystet og Kongsberg-logo på skulderen, sier Gram.

Norge har donert store mengder militærmateriell av en rekke ulike typer, til Ukraina. Her en norsk Leopard 2A4-stridsvogn fotografert under øvelse Cold Response i fjor. Foto: Rune Petter Ness

Vil ikke svare om fly

Ukraina har gjennom lang tid bedt NATO-land om fly. Deenne uken kom nyheeten om at Polen og Slovakia nå er instilt på å donere kampfly av typen Mig-29. Men når det gjelder de gamle norske F-16-flyene, som Norge skal kvitte seg med, er Gram svært forsiktig med å love noe.

– President Zelenskyj tok opp framtidige behov i samtalen vår i forrige uke, og jagerfly ble nevnt. Dette har også Ukraina tatt opp tidligere, blant annet i Ukraine Contact Group. Vi vurderer hele tiden nye donasjoner til Ukraina, men kommenterer ikke konkrete fremtidige bidrag, skriver Gram til Adresseavisen via kommunikasjonsavdelingen i departementet.

Varig endring

Denne uken har forsvarsministeren besøkt henholdsvis Trondheim militære samfunn og Steinkjer Rotary for å snakke om den sikkerhetspolitiske situasjonen og om hva det betyr at Norges forhold til nabolandet Russland er varig endret. I tillegg endrer NATO seg når Sverige og Finland blir med. Det får virkninger for Norge.

Torsdag var forsvarsministeren (til h.) på Dragvoll for å være med i en episode av podkasten Statsbøttekottet. Til v. studentene Anie Olsen og Maria Suave Vold Ulset. Foto: Rune Petter Ness

– Ukrainerne tar store tap. I lys av det må vi stille opp. Vi trener soldater som kan erstatte de som blir drept. Det er derfor vi stiller med instruktører i utlandet og nå skal trene soldater i Trøndelag, sier han.

Ukrainske soldater får soldatopplæring i Storbritannia, ledet av instruktører fra HV-12 akkuar nå. Snart starter også trening i Norge. Foto: Karen Gjetrang

– Vil merke krigen i Trøndelag

Forsvarsministeren sier vi også kommer til å merke aktiviteten i Trøndelag på flere ulike måter framover.

– Først og fremst gjennom kampflybasen dere vi har F-35-flyene, der det er investert mye og kommer til å bli investert mer i årene framover. Men også gjennom Luftkrigsskolen i Trondheim og Værnes, som skal bygges opp til Luftforsvarets skolesenter, sier Gram.

Han kommer også inn på Trøndelags rolle som alliert mottaksområde i en krise eller krig. Den rollen forsterkes nå når Sverige og Finland blir tettere allierte.