Kong Harald er mandag og tirsdag til stede under militærøvelsen Cold Response i Nord-Trøndelag.

Kongen fikk mandag en omvisning i Brigade Nords feltsykehus på Sprova. – Det kom inn en skadet soldat, og vi fikk demonstrert hvordan man behandler en realistisk skade, fremholdt Hans Majestet.

Det han har sett så langt av øvelsen tyder på at de som deltar har hatt mer enn nok å gjøre. Ifølge forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen stiller kongen vanskelige og krevende spørsmål til soldater og befal. Kongen følger interessert med på det som skjer under øvelsens gang.

Været en utfordring

Kongen mener været kan være en utfordring under øvelsen, og det ser ut til at det i så måte har vært verst for amerikanerne, sa kongen med et smil.

- Så langt ser det ut til å ha vært en god øvelse, sa kongen før han ble fraktet videre. Neste post på programmet var et besøk hos 3. brigade, som består av svensker, med andre ord fienden under øvelsen.

For kongen startet dagen med et besøk på Værnes garnison, der han bl.a. hilste på amerikanske styrker. Deretter ble han fløyet i helikopter til Sprova og videre kjørt til Brigade Nords fremskutte kommandoplass. Der ble kongen tatt imot av brigadesjef Eldar Berli. Tirsdag skal kongen en tur til sjøs og bl.a. inspisere den norske fregatten Thor Heyerdahl, før han returnerer til Oslo.

Oppriktig interessert

- Vi synes det er viktig at kongen bruker to dager på å besøke militærøvelsen. Han er oppriktig interessert, sier major Vegard Finberg, pressetalsmannen for forsvarssjefen.

Og det er nettopp forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen som er vertskap for kongen under besøket. Admiralen sier at kong Harald har fått meget gode tilbakemeldinger fra øvelsesledelsen på hvordan øvelsen har gått så langt.

- Vi er veldig godt fornøyd med samarbeidet med de ulike nasjonene. Her har vi virkelig fått prøvd materiellet. Og så er det veldig kjekt å ha kongen til stede. Han har selv erfaring fra panserbataljon og kjenner materiellet godt. Kongen er med på å motivere norsk ungdom til å yte en ekstra innsats, sier forsvarssjefen.

Gir verdifull trening

- Hvordan vil forsvarssjefen beskrive øvelsen så langt – det deltar tross alt 15 000 mann?

- Øvelsen går veldig bra, over all forventning. Den gir oss verdifull trening. Å øve i nye områder er ekstra utfordrende. Det er ikke så ofte det legges så store militærøvelser til Trøndelag som denne.

- Er det aktuelt å forhåndslagre mer militært utstyr i Trøndelag?

- Amerikanerne ønsker å lagre noe mer materiell, men det er ikke besluttet noe ennå, understreker forsvarssjefen overfor Adresseavisen.

14 ulike nasjoner

Cold Response holdes fra 19. februar til 22. mars. De rundt 15 000 deltakerne kommer fra 14 land. Her får de øvd i et internasjonalt miljø. Foruten krevende værforhold får soldatene også øvd seg på å mestre felles språk og prosedyrer. Selve øvelsesfasen går fra 2. til 9. mars.

Forsvarssjefens pressetalsmann Vegard Finberg opplyser at det var meningen at Natos generalsekretær Jens Stoltenberg skulle besøke militærøvelsen, men krevende arbeidsoppgaver i Brussel forhindret Stoltenberg i å komme.

Fornøyd: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen (t.v.) og hans pressetalsmann, Vegard Finberg, synes militærøvelsen så langt har gått veldig bra. Foto: Richard Sagen, Richard Sagen +47 95198665
Forhåndslagring: Forvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sier det ikke er tatt noen beslutning om det skal lagres enda mer amerikansk forsvarsmateriell i Trøndelag. Foto: Richard Sagen, Richard Sagen +47 95198665
Vertskap: Forvarssjef Haakon Bruun-Hanssen er vertskap for kong Haralds besøk under vinterøvelsen Cold Response. Foto: Richard Sagen, Richard Sagen +47 95198665