Konfliktrådet i Sør-Trøndelag har fått langt færre narkotikasaker sammenlignet med 2015.

- I fjor hadde politiet flere narkotikaaksjoner, og en rekke saker der ungdom var involvert, ble sendt til behandling hos oss, forteller konfliktrådsleder Iren Sørfjordmo.

Hun har det siste året vært leder for begge konfliktrådene. Justisdepartementet har besluttet å ha felles ledelse frem til 1. september 2018. Fra 1. september i år vil navnet være konfliktrådene i Trøndelag.

Konfliktrådet har første halvår behandlet 224 straffesaker og 232 sivile saker, og samlet sett viser halvårstallene en nedgang fra fjoråret. Det er altså færre saker enn i fjor, men omtrent på samme nivå som 2014.

Saker for retten

- Dere har behandlet færre volds- og trusselsaker, selv om disse sakene utgjør de fleste?

- Enten er det en generell nedgang i tallet på voldssaker, eller så er sakene så grove at de må gå for domstolene.

- Men konfliktrådet kan behandle enda flere saker?

- Ja, vi har kapasitet. I Sør-Trøndelag har vi 60 meglere og 18 i nordfylket. Men i og med at vi er ett råd, kan meglere ta saker på tvers av fylkesgrensen.

- Med hensyn til ungdomsoppfølging ligger Trøndelag på topp?

- Mens Nord-Trøndelag har behandlet 17 saker og sørfylket 12 ved utgangen av juni, har til sammenligning folkerike Oslo og Akershus behandlet 28, altså én sak mindre enn oss. Vi var først ute i hele landet med å følge opp ungdom som hadde kommet på skråplanet.

Konflikter i arbeidslivet

Konfliktrådet har også mottatt flere saker omkring arbeidskonflikter. Etter at man forgjeves har prøvd å løse saken internt, har konfliktrådet klart å megle mellom partene. Konfliktrådet har også meglet i flere mobbesaker i skolen.

Også familietvister, ordensforstyrrelser og nabokonflikter har vært gjenstand for behandling i konfliktrådet dette halvåret.

I alt har 498 gjerningspersoner vært i konfliktrådet i Trøndelag hittil i år, 189 kvinner og 319 menn. 140 av gjerningspersonene er i alderen 15 til 18 år.

- Siden juli 2014 har ungdom mellom 15 og 18 år, som har begått alvorlig eller gjentatt kriminalitet, kunnet idømmes ungdomsoppfølging eller ungdomsstraff. Narkotika og vold er hyppige lovbrudd blant disse ungdommene, forteller Sørfjordmo.

Tredelt reaksjon

Hun legger til at reaksjonene er tredelte med et innledende ungdomsstormøte, der lovbryteren møter dem som er blitt utsatt for handlingen. Deretter utarbeides en ungdomsplan med krav som må gjennomføres. Et oppfølgingsteam følger ungdommen i den perioden straffen varer.

- I løpet av første halvår har én ungdom i Trøndelag fått ungdomsstraff, mens 28 har fått ungdomsoppfølging. Siden juli 2014 er totalt åtte ungdommer idømt ungdomsstraff og 104 ungdommer har fått ungdomsoppfølging i de to fylkene, opplyser konfliktrådslederen.

I hele Norge har det vært en svak nedgang i antall saker, fra 4054 saker ved utgangen av juni 2015 til 3991 saker så langt i år. Nesten én av fire saker er voldssaker, sier Sørfjordmo.

Færre naskerisaker

Hun legger til at trusler og mobbing utgjør andre store sakskategorier, mens tendensen med færre naskerisaker fortsetter. I hele landet er 187 ungdommer idømt de nye ungdomsreaksjonene. 164 har fått ungdomsoppfølging, mens 23 er dømt til ungdomsstraff ved utgangen av juni.

De 899 voldssakene som er behandlet hittil i år, omhandler alt fra uprovosert vold mellom ukjente til vold i nære relasjoner. Ranssaker utgjør en liten del av statistikken til konfliktrådene, men er likevel økt fra 24 til 39 saker.

Forskning viser at ofre for voldshandlinger kan ha godt utbytte av å møte gjerningspersonen under trygge forhold. Ansikt til ansikt kan hendelsen bearbeides og angsten reduseres. Et slik møte kan også forhindre nye lovbrudd.

Trusler utgjør vel ti prosent av alle sakene med 439 saker. Det er en liten økning fra 423 saker på samme tid i fjor. Mobbesaker viser en økning fra 178 i fjor til 223 saker så langt i år.

Det finnes 22 konfliktråd med 550 meglere i Norge.