Grunneiere og fiskere reagerer sterkt på at Åfjords stolthet, Stordalselva, får kraftig redusert fiske de kommende sesongene. Ikke bare reduseres fisketidene, fritidsfiskerne må også se langt etter storlaksen.

- Vi som har ansvar for forvaltningen i Stordalselva reagerte kraftig da den nye forskriften fra Miljødirektoratet kom i februar. I utgangspunktet ville direktoratet halvere fisket i elva fra tre måneder til halvannen måned, sier talsmann for grunneiere i Stordalselva og Norddalselva i Åfjord, Hallgeir Stjern.

Når det gjelder Norddalselva så er fisketiden som tidligere fra 1. juni til og med 31. juli. I Norddalselva er det en døgn-kvote på to laks.

Klager over dialog-mangel

Stordalselva er en av to elver i Trøndelag som har hatt tidlig laksestart 15. mai. Nå er det bare Bjøra i Namsenvassdraget som fortsatt åpner for laksefisket 15. mai.

- I utgangspunktet ønsket direktoratet å flytte laksestarten til 15. juni, med avslutning ut juli. Vi ønsket i det minste å beholde samme tidspunkt som for naboelva Norddalselva, altså 1. juni, sier Stjern.

Han reagerer også på at grunneierne ikke hørte noe fra forslaget til nye fiskeregler ble sendt ut på høring i fjor høst til forskriften kom 5. februar i år.

- Vi reagerte også veldig på at vi ikke får noen god begrunnelse på hvorfor det er foreslått en halvering av fisketiden og mangelen på dialog underveis. Etter 5. februar har vi hatt et par møter med direktoratet, og vi har søkt om dispensasjon. Det har vi fått med to vilkår:

Fangstkvote og utslipp

1. Stordalselva får åpne fisket 1. juni til ut juli.

2. Omsøkt kvote på 15 laks de 15 dagene forutsetter at laks over 80 cm skal slippes ut igjen (vekt ca. 7,5 kg)

Årsaken til innstrammingene i Stordalselva er ifølge direktoratet at gytebestandsmålene for elva de siste årene ikke er oppnådd. Målet er at det skal være 3000 kg hunnfisk i elva gjennom en hel sesong.

Stjern sier at de har registrert bestanden i mange år, og han innrømmer at de ikke har nådd dette målet.

- Men hva er det utregnet på? Et kart med noen formler som sier at det bør være så så mye hunnfiske i elva. Vi har andre ungfiskundersøkelser som viser at det elva produserte i 2014–15 er den samme som i 1990–1991. Det har ikke gått vesentlig ned. Men det er ingen tvil om at det er mindre laks i elva nå, sier Stjern.

- Matmangel og lakselus

Han mener at problemet med lavere lakseoppgang ikke ligger i elva, og at årsakene er flere.

- Det er trolig mangel på mat i havet, lakselus og andre årsaker. Det har vært nedgang en stund, men økning i fangsten i det siste gjør det litt vanskelig å forstå at fisketiden halveres.

- Jeg føler at direktoratet ikke stoler på rapporteringen vår. Derfor spiller vi ballen over på fiskerne slik at de rapporterer inn fangstene innen 24 timer. Jeg håper laksefiskerne nå tar et ansvar og følger opp. De må ha et eierskap til elvene, hvis ikke kan elvene bli stengt for fiske. Det er fiskerne absolutt ikke tjent med, mener Stjern.

Stordalselva er et nasjonalt laksevassdrag. Om fisket i slike har Stortinget sagt at det må påregnes strengere reguleringer for fiske som berører truede, sårbare eller reduserte laksebestander som inngår i denne ordningen.

Rådgiver Sindre Eldøy i Miljødirektoratet sier de har stengt fisket i fjordområdene utenfor Stordalselva og begrenset fisket i selve elva. Redusert fisketid i Stordalselva gjelder i utgangspunktet de neste fem årene, mens dispensasjonen gjelder for ett år.

Regionale forskjeller

- Hva er årsaken til at noen elver, for eksempel Bjøra, beholder sine fisketider, mens Stordalselva kuttes, Eldøy?

- Ifølge Vitenskapelig råd for lakseforvaltning er forvaltningsmålet langt fra oppnådd i Stordalselva, det har vært et svært lite eller ikke noe høstbart overskudd, og rådet mener derfor at denne laksebestanden ikke bør beskattes. Rådets samlede vurdering av Namsen tilsier at oppnåelse av gytebestandsmålet og høstbart overskudd har vært svært godt de siste årene. Det er slike bestandsvise vurderinger som ligger til grunn for de nye fiskebestemmelsene, sier Eldøy.

Historisk: Storlaks på heng neden for Støvelfossen i Åfjord blir nå historie. Foto: DAN ÅGREN