Fra 1. januar til 1. juni i 2023 er det våpenamnesti i Norge.

Det betyr at personer kan levere inn uregistrerte våpen, våpendeler eller ammunisjon til politiet uten å bli straffet for brudd på våpenloven.

Seks år siden sist

Sist gang Norge hadde våpenamnesti var i 2017. Da ble det levert inn mer enn 88.000 skytevåpen, nesten syv tonn sprengstoff og 30 granater, ifølge NTB.

– Våpenamnestiet er en god mulighet for den enkelte til å levere inn våpen og bidra til å forebygge ulykker og kriminalitet, sier Siw Hind i Trøndelag politidistrikt i en pressemelding.

Hun er leder for Felles enhet for utlending og forvaltning i Trøndelag politidistrikt.

Vær sikkerhetsbevisst

Hvis du er usikker på om våpenet ditt er registeret, er det mulighet for å kontakte politiet uten å risikere straff. Det er også adgang til anonym innlevering av våpen til destruksjon.

Hind understreker at det er viktig å være sikkerhetsbevisst dersom du vil levere våpen.

– Skal du selv levere våpen til politiet, må du sjekke at våpenet ikke er ladd. Husk også å pakke ned våpenet før det transporteres, sier hun.

Kan få råd

Å levere et ulovlig våpen vil ikke påvirke fremtidige våpensøknader eller føre til at du mister lovlige våpen.

Dersom du er usikker på hvordan våpen skal håndteres, kan du få en våpenkyndig til å hjelpe deg eller kontakte politiet på e-post-adressen vaapen.amnesti.trondelag@politiet.no eller telefonnummer 74 81 34 88 (åpen mandag-torsdag fra klokken 09.00 til 11.00).

Mer informasjon om hvilke steder i Trøndelag som kan ta imot våpen og åpningstidene deres finnes på politiets nettsider.