Denne uka er det gjennomført razzia ved tolv ulike bilverksteder og bilpleiesenter i Sør-Trøndelag. Aksjonen er del av et landsomfattende arbeid mot ulovlig verkstedvirksomhet.

Målrettet razzia

Det er krimenheten, en nyopprettet enhet i Statens vegvesen som har tatt initiativ til aksjonen. Politiet, Tollvesenet, Arbeidstilsynet, NAV og Skatteetaten bistår under kontrollene.

- Vi er to grupper som har besøkt seks steder hver. Aksjonen er målrettet der objektene er plukket ut på forhånd. Enten fordi vi har fått inn tips, eller at vi har vært ute på egen hånd i forbindelse med oppsøkende virksomhet, sier Egil Bergsrønning, rådgiver i tilsynsseksjonen i Statens vegvesen.

Flere anmeldelser

Statens vegvesen anmelder to virksomheter for ulovlig verkstedsvirksomhet etter aksjonen. I tillegg er ulike forhold avdekket av de andre etatene som har deltatt.

- Dette er to steder som ikke har godkjenning, men hvor det pågikk arbeid som kun godkjenningspliktige verksted har lov til å utføre. I begge tilfellene var det to personer til stede i lokalene, sier Bergsrønning.

Alt motorarbeid, skifte av bremseklosser og eksosanlegg krever at verkstedet har godkjenning fra Statens vegvesen. Kun enkelt vedlikehold er unntatt, som skifte av olje, lyspærer og lignende.

Les også: Ble oppringt av Skatteetaten og advart mot svart arbeid

Pågrepet av politiet

Ved en av de kontrollerte virksomhetene i Trondheim ble to personer pågrepet av politiet. De to ble innbrakt for brudd på utlendingsloven.

- De to mangler arbeidstillatelse, og blir anmeldt for brudd på utlendingsloven. Arbeidsgiveren anmeldes for å ha brukt ulovlig arbeidskraft, sier Sigmund Stenhaug, politiførstebetjent ved Arbeidskrimgruppa ved Sentrum politistasjon.

Den ene fikk et forelegg, mens den andre ble satt i varetekt etter pågripelsen.

Avviser lovbruddet

Verkstedeieren hevder han ikke har brukt noen ulovlig.

- Den ene hadde sin første dag her i dag, han skulle jeg skrive kontrakt med etter å ha sett hvordan han jobbet. Han kom fra Italia og hevdet å ha alt i orden, den andre startet for to dager siden, sier mannen som driver verkstedet.

Les også: Åtte arbeidere måtte bruke dette kjellergulvet som toalett

Mer snusk

Ulovlige verksteder er gjerne knyttet til flere straffbare forhold, som svarte penger og ulovlig arbeidskraft. Det er årsaken til at Arbeidstilsynet og Skatteetaten er med under aksjonen.

- Målet er å hindre reparasjoner av dårlig kvalitet, som gjør at det er trafikkfarlige kjøretøy ute på veien. Det er som regel litt eldre biler som repareres ved ikke godkjente verksteder, gjerne i forbindelse med kjøp og salg, der de settes i stand billig, for å selges med mest mulig fortjeneste, sier rådgiveren i tilsynsseksjonen i Statens vegvesen.

Krimenheten i Statens vegvesen jobber systematisk for å avdekke flere former for kriminalitet med bil. Kloning av biler, der to kjøretøy opererer med samme identitet, forfalskning av understells-nummer, ulovlig kjøreskoleaktivitet og bilreparasjoner er blant forholdene det jobbes for å avdekke.

Les også:- Ikke så ille på bilvaskeriet som bildene viste

Mange driver ulovlig

Statens vegvesen har registrert 320 ulovlige verksteder I Norge, men vet at det reelle tallet er høyere. Bilbransjeforeningen anslår at svart verkstedarbeid utgjør en verdi på rundt 3 milliarder hvert år.

Bileiere kan selv sjekke om verkstedet driver i henhold til regelverket, for alle godkjente verksteder skal ha godkjentskilt fra Statens vegvesen.

Les også: Her bodde og jobbet bilvaskere

12 verksted og bilpleiesenter er kontrollert. Foto: terje svaan