Fylkestinget i Nord-Trøndelag åpnet en time før fylkestinget i sørstrøndelag på den historiske dagen. 11.45 skal det historiske vedtaket gjøres der nord og sør skal bli ett Trøndelag.

SVs Torgeir Strøm fikk ordet først da fylkestinget i Nord-Trøndelag ble samlet til møtet. Strøm var ikke nådig i sin kritikk av sin venstresidepartner, Arbeiderpartiet.

Les også: (Kommentar) Stolleken etter samlingen på Stiklestad

Les også:  Nå forsvinner nordtrønderen

- Jeg er skuffa, Nord-Trøndelag SV er skuffa. Først og fremst over Ap. Det er vanlige arbeidsfolk, folk flest, som har båret Ap fram etter krigen. Det har visst Ap i Nord-Trøndelag glemt. I 80 prosent av høringsvarene var det krav om folkeavstemming. Selv blant Ap-velgere var det 70 prosent ønske om folkeavstemning. Ap har det travelt, de danser etter Høyre-pipa til Jan Tore Sanner. Hadde det vært en folkeavstemming ville en sammenslåing hatt større legitimitet. Samtidig er jeg stolt over at Nord-Trøndelag SV har stått rakrygga. Her har det ikke vært noe lureri. Det er SV som har lytta til folket og fagbevegelsen. SV har ikke trua på store enheter. Sammenslåing som fører til utarming av bygdesamfunn.

Størst plass i historiebøkene

Bare timer før avstemmingen er et faktum, hadde ikke Strøm gitt opp:

- Vi tror ikke løpet er kjørt. Ingen kamp er vunnet eller tapt før den endelige avstemminga er tapt. Spesielt oppfordrer jeg Aps representanter: Kan dere se nordtrønderne inn i øynene hvis dere stemmer ja? Merk dere at den som taper på Stiklestad får størst plass i historiebøkene, advarte Strøm.

Han fikk støtte fra Sps Tomas Iver Hallem.

- Dette er en skjebnens dag og det ingen tvil om at det vi gjør i dag vil peke retningen for hvordan Nord-Trøndelag vil gå videre. Vi er trøndere alle sammen, men vi kan samhandle heller enn å sammenslå. Jeg er skuffet over at vi ikke har hatt en folkeavstemning, det er tatt for lett på det. Nord-Trøndelag fylkeskommune er den mest veldrevne i Norge. Skal vi bytte bort det, må det være for å få det bedre. Men vi har ikke sett konturene om hvordan vi skal få bedre veier eller skoler.

- Herregud så tøff æ e

Den mest ambivalente i salen var Frps Tore Kristiansen.

- Vi er bundet av fylkesårsmøtets vedtak om å stemme mot fylkessammenslåing. Sånn går no dagan. Vi må stemme mot vår overbevisning. Men i kveld skal vi feire med sprudlevann og ikke gravøl. Jeg vil sitere Åge Aleksandersen: Æ e trønder æ, og herregud så tøff æ e, sa en molefunken, Tore Kristiansen.

Sps Randi Dille hadde ikke sett for seg at det var Ap som skulle gjennomføre Jan Tore Sanners visjon.

- Et nytt fylke blir fra Leka til Oppdal. Et positivt punkt er at administrasjonen blir på Steinkjer. Alle må være åpen og lyttende til hva distriktene har å bidra med, sa Dille.

- Alle må føle seg som en del av det nye fylket, fremholdt  Hege Nordheim-Viken, også hun Sp. Hun etterlyste god infrastruktur.

- Det må ikke bare dreie seg om aksen Steinkjer-Trondheim, advarte hun.

Ikke sjans uten gammeldans

Britt Tønne Haugan, tidligere KrF, nå Sp kalte det en spesiell dag.

Høyres Ida Bruheim Derås hadde pynta seg i bunad. Riktignok ikke trønderbunad.

- Men sånn kan det gå når man skal ta beslutninger i en alder av 16 år, lo hun og feiret.

- Vi vil bli sterkere. Men mye vil bli det samme. Festdrikken blir øl og de fleste av oss vil reise til Gran Canaria på ferie. Men i kveld er det fest og i Trøndelag har du ikke sjans om du ikke kan gammeldans.

foto
Frps Tore Kristiansen Foto: Leif Arne Holme