Den siste uka har det vært åtte leteaksjoner etter savnede personer i Midt-Norge. Flere av leteaksjonene har dreid seg om savnede bærplukkere.

Avdelingssjef og fartøysjef Ken Ronny Strøm ved 330-skvadronen på Ørland forteller om noen hektiske dager på jobb.

- Det er ekstremt at det har vært så mange leteaksjoner som nå, og vi blir selvsagt sliten med så mye flytid, sier han.

- Bruk sterke farger

Bortsett fra den savnede demente mannen i Rennebu så har alle de andre oppdragene endt med at folk har blitt funnet.

- Jeg har et lite hjertesukk. Folk som skal ut bør ha på seg synlige klær. Bruk sterke farger som gul, rød, rosa eller oransje, råder Strøm.

Han forteller at de ofte må lete etter folk i grønt, grått, brunt og svart. Det gjør letingen mye vanskeligere.

- Ha med deg en gul vest. Den veier ikke mye. Da er du godt synlig hvis du roter deg vekk, sier han.

- Tenker «det skjer ikke meg»

Spesielt vil en person som må forholde seg i ro, være visuelt vanskelig å få øye på når helikopteret flyr over terrenget.

- Mange tenker nok «det skjer ikke meg», men jeg har deltatt i søk etter både gamle og unge folk. Statistikken viser at dette skjer en god del, sier Strøm.

Han tror flere kunne blitt funnet tidligere dersom de hadde vært ikledd sterke farger.

- For oss som flyr helikopter, er det et effektiv hjelpemiddel. Men man må holde et visst tempo, og det er fullt mulig å fly over deg hvis du har på deg grønne klær og ligger i ro. Da kan man bli borte i terrenget. Knallrød jakke er mye vanskeligere å fly forbi, sier han.

Mobil er falsk trygghet

Nå som det er finvær og bærsesong er det mange folk ut i skog og mark.

- Hvem som helst kan være uheldige eller få problemer med helsa. Husk alltid å si fra hvor du drar, sier Strøm.

Flere bærplukkere starter gjerne sammen, men mange går gjerne hver sin vei når multebærene lokker. Strøm mener det er gode grunner for å gå sammen. Mobilen har også blitt en falsk trygghet.

- Folk har blitt vant til mobildekning overalt, men på fjellet og i grisgrendte strøk hvor det ikke er hyttefelt i nærheten, så er det marginal dekning. Vi har ikke noe utstyr å peile inn mobilsignal. Ikke alle er ikke klar over at det er dårlige mobilforhold i de områdene de går, sier han.

Overvekt av multeplukkere

Det er spesielt flere multeplukkere som har gått seg bort denne uka. Strøm tror det handler om at man må lete litt etter fjellets gull.

- Blåbær finner man utenfor hytteveggen, mens multer, og store mengder av det, da må du lenger unna.

Strøm har selv deltatt på flere av oppdragene med Sea King-helikopteret. De fire crewene går som regel fire til sju dager lange vakter.

En kvinne ble søndag formiddag hentet ned fra fjellet Hermannssnasa mellom Verdal og Meråker, etter å ha vært ute i terrenget siden lørdag.

Hovedredningssentralen i Sør-Norge ga tillatelse til at det kunne brukes et privat helikopter under aksjonen. Da trengte Sea King-mannskapet hvile.

Ba om hvile

- Vi har en god dialog med Hovedredningssentralen. Vi sier ifra når vi begynner å bli slitne, sier Strøm.

Likevel presiserer han at det har gått greit å delta i langvarige søk flere dager på rad.

- Det er ikke unormalt at det blir noen slike perioder. Om noen uker leter vi sikkert etter jegere, sier han.

Fartøysjefen vil til slutt rette en stor takk og skryt til alle de frivillige som har stått på under leteaksjonene.

- Det er stort press på disse styrkene, og det er en utrolig innsats. De er nok ganske slitne om dagen. De gjør dette frivillig og har ikke lønn for strevet. De har gjort en kjempejobb, sier han.

Heimevernet er blant dem som har brukt store styrker i leteaksjonene. De skriver i en pressemelding at 550 personer har trålet trønderske skoger på jakt etter bærplukkere og turgåere.

Leteaksjonene i Trøndelag denne uka:

Totalt har nærmere 500 HV-soldater bidratt under leteaksjonnen i Rennebu. Foto: Joakim Furunes, Forsvaret
Denne helgen har Heimevernet stilt med cirka 120 soldater per dag fordelt på Oppdal og Rennebu HV-område, Nidaros HV-område, Gaula HV-område, Røros/Holtålen HV-område, Orkla HV-område, samt vognførere fra Innsatsstyrke RYPE. Foto: Joakim Furunes, Forsvaret