Carine Ihoreho fra Burundi og 23 andre studenter fra Afrika var kledd som for en polferd da de ankom stadion for å se skisprinten under NM på ski fredag.

Så dumt var det nok heller ikke med varme klær. For tross bare tre–fire beskjedne minusgrader, gjorde en sur østavind sitt til at det nok ble en kjølig opplevelse å se norske skihelter kjempe som gale for å komme først til mål på tynne ski i en forferdelig fart over det snøhvite landskapet.

Rart med hvit snø over alt

– Jeg har sett snø før, men bare på TV-bilder. Å se det i virkeligheten var veldig spesielt. Først kom vi til flyplassen på Gardermoen. Der var det veldig kaldt, men ikke så mye snø å se. Da vi kom hit til Røros var det bare hvit snø å se over alt. Det var en veldig merkelig - og spennende opplevelse, sier Carine.

Sammen med sin landsvenninne, Sophie Nkundwanabose, skal hun også forsøke seg med ski på bena før hun forlater Røros. Under Røros-oppholdet er de 24 afrikanske studentene innkvartert på snaufjellet øst for Røros, på Storwartz leirskole.

Her deltar de på et av dialogseminarene som arrangeres i forkant av den store ISFIT-festivalen i Trondheim 5.–15. februar.

Lå på ski for første gang

Lisa Coetzee og Cole Noble fra Sør-Afrika er også med i gruppen på Storwartz, men i motsetning til sine medstudenter fra Burundi og Rwanda, har de opplevd snø tidligere.

– Men jeg har aldri før sett noen gå på ski, og etter at jeg gjorde et forsøk selv, med hodelykt i mørket utenfor leirskolen, forstår jeg hvor vanskelig det er. Det var gøy også, men jeg lå mer enn jeg sto på skiene, sier Cole.

Den eksotiske opplevelsen i møtet med Norges fremste nasjonalsport var lagt inn som et spennende avbrekk i det egentlige formålet med oppholdet på Røros; nemlig deltagelsen i dialogseminaret på Storwartz.

Ti dager på snaufjellet

– Oppholdet på Storwartz varer i ti dager, for vi samles til festivalen i Trondheim, sier dialogsjef Hanna Etsegenet Strand Bakland.

De fire representantene for den afrikanske studentgruppen er enige om at de har store forventninger, både til dialogseminaret og ikke minst til selve ISFIT.

– Gjennom dialogseminaret håper jeg først og fremst å utvide mitt eget perspektiv gjennom å kunne å se konflikter på en mer åpen måte, sier Cole Noble.

Dialog og tillit

Lisa Coetzee føler at hun allerede har lært å stole mer på folk hun ikke kjenner, gjennom å møte dem med et åpent sinn i forhold til konflikter.

– På leirskolen er vi mer eller mindre isolert sammen, i en setting hvor vi må stole på hverandre, sier hun.

Håper å lære videre til flere

Sophie Nkundwanabose forteller at hun og Carine kommer fra et land med mange konflikter, og at de ikke er vanlig å løse konfliktene gjennom dialog.

– Vi synes det er veldig spennende å lære mer om konfliktløsning gjennm dialog, og vi håper at vi kan dele denne kunnskapen med mange når vi kommer hjem til Burundi igjen, sier hun.

Eksotisk: De 24 afrikanske ISFIT-studentene på NM-tribunen utgjorde et eksotisk innslag blant NM-publikum. Foto: Geir Tønset
Spennende: De afrikanske studentene var svært spente på å få se norske skikjendiser i full utfoldelse på hvit snø. Foto: Geir Tønset