- Det er fantastisk godt å ha vunnet, rett og slett deilig. Dette er første steg. Nå er jeg kvalifisert til finalen. Det er en utrolig deilig følelse, sier Thomas J. Borgan til adressa.no.

Fredag konkurrerte han mot de aller beste kokkene i Nord-Europa i Aalborg i Danmark. Dette var én av totalt sju regionfinaler i kokke-VM, Global Chef Challenge. Det avholdes også regionfinaler i Sør-Europa, Asia, Amerika, Stillehavet, Sentral-Europa og Afrika/Midtøsten.

Vinnerne fra hver av disse regionene møtes i den store finalen i Hellas i september neste år. Konkurransen betegnes ofte som den nest gjeveste i verden, like etter Bocuse d'Or, som i år ble vunnet av en annen nordmann, Ørjan Johannessen.

Etter seieren i Aalborg har Thomas J. Borgan fra Rørvik i Nord-Trøndelag sørget for at Norge også har sjansen til å vinne Global Chef Challenge.

Laget tre retter

Oppgaven Borgan og hans nordeuropeiske motstandere fikk, var å lage en forrett, hovedrett og dessert for seks personer. Rettene skulle tilberedes i løpet av tre timer. De fikk noen obligatoriske ingredienser de måtte bruke i menyene.

Til forretten måtte de ha med råvarene laks, kamskjell og kveite. Til hovedretten var det kalv som gjaldt, og kokkene fikk tilgang på både kalvebog, kalvefilet og brissel.

I desserten måtte de bruke sjokolade og te fra Sri Lanka. Her er en forenklet versjon av hvordan Borgan løste oppgaven.

  • Forrett: Sandwich med kveite og laks, ramsløk, agurk, røkt selleri og vaktelegg. Oppå dette en saus på kamskjell på brent høy, for å få et røykpreg i sausen.

  • Hovedrett: Kalvefrikassé, panert i blod og fritert. Tilbehør med neper, hvit asparges, grønn asparges fra Frosta og nypoteter.

  • Dessert: Sjokolade, te, kjernemelk fra Røros og ingefær.

Trente 250 timer på én måned

Oppgaven ble tildelt tre måneder i forkant av konkurransen. Borgan sier at de siste månedene har gått med til intensiv øving.

- De første dagene etter at jeg fikk oppgavene, gikk med på å tenke ut en meny, på å få inn folk til å hjelpe meg, litt logistikk og så videre. Når dette er på plass, så øver man. I mai brukte jeg 250 timer på å øve på rettene. Det er det som kreves. Det skal gå av seg selv til slutt, man skal slippe å tenke. Alt må gå slag i slag, fordi tidsfristen er så kort, sier Borgan.

- Jeg må innrømme at forberedelsene ikke er så gøy. Men når man står der og føler at man er helt forberedt, da er det fantastisk. Det er et skikkelig kick når man står der, og hører publikum i salen. Det er derfor vi holder på med dette, legger han til.

Driver med catering

Søndag var Borgan på tur hjem til Trondheim. Her driver han et eget cateringselskap.

- Det er bryllupssesong, så det er nok å gjøre her også. Mandag er det tilbake til hverdagen, sier han.

I tillegg tar firmaet hans over driften av kafeen på Ringve museum. I høst starter imidlertid forberedelsene til finalen i Hellas.

- Jeg med at jeg vil begynne å sette sammen et team og hente inn sponsorer til høsten. Jeg må også ha en assistent. Oppgaven til finalen regner jeg med kommer like over nyttår. Når den kommer, er det ny planlegging, og mye av tiden min vil nok gå med på å forberede meg best mulig, sier Borgan.

Følg Adresseavisen på Instagram

Lik adressa.no på Facebook

Følg Adresseavisen på Twitter