- Det kom ikke som noen overraskelse på meg. Jeg har spådd at det ville skje en ulykke på Rogen i mange år, sier den tidligere fjelloppsynsmannen i Femund nasjonalpark, Torfinn Slettvoll.

Vanskelig vær

Han var fjelloppsynsmann i Femundmarka i 20 år, men har nå vært pensjonist siden i fjor vår. Han mener at vær og vind er ekstremt farlig på Rogen.

- Rogen er spesiell, det kan blåse opp på fem minutter. Da kan det bli kryssbølger og rett og slett være vanskelig med et fartøy som er så ustabilt som en kano.

Christer Ramsell, pensjonert politimanni Funäsdalen, er enig med Slettvoll om at været kan være en fare på Rogen.

- Været på Rogen er vanskelige. Nå har ikke jeg vært der på mange år, men jeg husker at vinden er litt spesiell. Det kan fort blåse opp, vestavinden lager stor sjø der, noe som kan være vanskelig å håndtere i kano, sier Ramsell.

Lokalkunnskap er viktig

Torfinn Slettvoll mener at mange undervurderer lokalkunnskapene før man legger ut på kanoturer. Fjelloppsynsmannen sier at det har vært mange nestenulykker på Rogen, og at mange har ødelagt kanoene sine etter et ublidt møte med skjær.

- Hvis man ikke er lokalkjent kan ulykken være et faktum. Det er mange skjær som ligger under overflaten. Har man ikke kunnskaper om de, kan man fort velte med kano, sier Slettvoll.

Den tidligere oppsynsmannen mener at utlendinger og turister som kommer til området ikke vet nok om vannet de skal ut på.

- På Rogen er det mange utlendinger som pandler. Når jeg har møtt turister som skal ut i kano eller kajakk har jeg alltid vært klar på at det er farlig, og prøvd å fortelle dem at de må holde seg langs land mens de padler, sier Slettvoll.

Ramsell er også enig i at kunnskap om skjær og værforholdene er spesielt viktig om man skal padle på Rogen.

- Rogen er en stor innsjø. Været kan forandre seg fra stillevann til nærmest storm på kort tid, derfor er det utrolig viktig at de som planlegger turer på Rogen sjekker værmeldingen nøye, sier Ramsell.

Redningsvesten hjelper lite

- Sånn som været og temperaturen er nå, er flytevester ikke mye til hjelp. Det er rett og slett for kaldt i vannet. Det er selvfølgelig tragisk når noe sånt skjer, men det har for meg alltid vært et spørsmål om tid, sier Slettvoll

Ramsell og Slettvoll er begge enige i at folk trolig tenker at å håndtere kano er lettere enn det faktisk er.

- Kano er egentlig et dårlig fartøy i utgangspunktet. Den er vinglete og ustabil, med litt sjø og sidevind kan det oppstå en farlig situasjon, sier Slettvoll.

- Om man flytter litt på seg kan kanoen fort vingle fra side til side. Dersom man har mye bagasje også, er det lite som skal til. Jeg synes det er veldig tragisk at noe sånt har skjedd, spesielt med tanke på at ett barn er en av de omkomne, sier Ramsell.