Det var lørdag kveld ved 18-tiden en mann hørte at noen ropte om hjelp ved Noremssjøen i Skarnsundet.

Det var mørkt og umulig å se hva som foregikk, og mannen ringte derfor politiet.

- Vi ble varslet om at han hadde hørt hysteriske rop fra sundet. Men det var svært store språkutfordringer, og mannen hadde vanskelig for å finne ut av situasjonen, sier Ole Tuset, operasjonsleder hos politiet i Nord-Trøndelag.

Våte og kalde

Politiet koblet umiddelbart inn Hovedredningssentralen, og tok samtidig kontakt med en del lokale båteiere. Etterhvert viste det seg at noen hadde observert at en båt dro ut fra land i 17-tiden.

Både Sea King, redningsskøyta og en lokal båt fra Ytterøy ble utkalt til redningsaksjonen.

Ved 18.50-tiden viste det seg at de to hadde klart å komme seg i land på egen hånd, men at de hadde gått i land på et lite egnet sted. Det ble derfor sendt en båt for å plukke dem opp.

- De var begge kalde og våte, og de var godt beruset. De ble sjekket av helse på stedet, men hadde ikke behov for legehjelp, sier Tuset.

Overrasket av mørket

Det var to menn i 20-årene som hadde vært ute på båtturen, begge er fra Øst-Europa. I tillegg var det en tredje mann i et hus i nærheten som også var våt, men det er uklart om han var involvert i båtturen.

- De forklarte at de hadde dratt ut i 17-tiden, og at de hadde blitt overrasket av mørket. Begge var beruset, og burde selvsagt ikke ha dratt ut i båt, sier Tuset.

Han sier at det foreløpig ikke er tatt stilling til om redningsaksjonen vil få noe etterspill for de involverte.

- De har utvist lite fornuft med å drikke alkohol og så dra ut for å fiske. Men de var i en nødsituasjon, og hadde åpenbart behov for hjelp. De har ikke gjort noe straffbart, påpeker Tuset.