- Dette var veldig artig. Da vi ble bedt om å legge ned verktøyet, var jeg ikke helt ferdig. Men så oppdaget jeg at det var heller ikke de andre deltakerne, forteller June Slettstrand.

June er den første kvinnen som har deltatt i NM for blikkenslagere. Da hun tok svennebrevet for fire uker siden, var sensorene så imponerte over hennes innsats, at de bad henne bli med på Yrkes-NM.

Det er hun glad for nå. For June gikk helt til topps i ventilasjons- og blikkenslagerfaget.

Lagt merke til

- Jeg tror jeg vant fordi arbeidet mitt var mye finere enn de andres. Og så gjorde jeg det veldig enkelt, for jeg vet at arkitektene elsker rene linjer. Jeg scoret nok høyt på det, sier Slettstrand.

- Hva tror du en NM-tittel betyr?

- Det tror jeg betyr veldig mye. De fleste blikkenslagerfirmaene i Trondheim har fått med seg at jeg er flink i faget mitt, til tross for at jeg er jente. Og jeg tenker at hvis jeg velger å flytte på meg en gang, så tror jeg det vil være greit å få jobb andre steder. Dette blir lagt merke til, sier Slettstrand.

Sliten

Hun jobber til daglig i trondheimsfirmaet Mælen blikk og ventilasjon, og mange av kollegene kom ned til Trondheim spektrum for å heie henne frem til seieren. Førstepremien ga blant annet gullmedalje, en sjekk på 15 000 kroner og verktøy som hun kan bruke videre i jobben.

- Nå håper jeg på firmabil, smiler Slettstrand som foreløpig ikke har feiret så mye. Etter tre dager med intens jobbing under NM, ble det avslapping på sofaen.

Rundt 330 ungdommer deltok i Yrkes-NM som foregikk i Trondheim spektrum denne uken. De kjempet om NM-tittelen i 27 ulike yrkesfag. Mange av vinnerne blir nå tatt ut til yrkeslandslaget, og får mulighet til å delta på Yrkes-VM i Brasil i august neste år. Yrkes-VM samler over 1000 deltakere fra mer enn 70 land. Blikkenslagfaget sender imidlertid ikke sin vinner dit.

- Kanskje jeg får legge ferieturen dit neste år. Det hadde vært artig å se hvordan det foregår, sier Slettstrand.

Flere medaljer

Flere trønderske ungdommer hentet hjem NM-gull under Yrkes-NM. Martin Østnor ble norgesmester i industrimekanikerfaget. Han jobber til daglig på vedlikeholdsavdelingen hos Nidar. I anleggsgartnerfaget var det skolekonkurranse, og der gikk Mære landbruksskole til topps. I skolekonkurransen i mediegrafikerfaget vant Byåsen vgs.

Adresseavisen møtte tidligere i uka Mari Røvik og Dag Erik Rædergård som begge kjempt om NM-gull som henholdsvis helsefagarbeider og tømrer. De hentet begge hjem sølvmedaljer i sine konkurranser. Ler mer om Mari og Dag Erik i adressa pluss: De kan bli Norges beste fagarbeidere

foto
Dag Erik Rædergård fra Ørlandet hentet hjem sølv under Yrkes-NM. Foto: jens petter søraa
foto
Helsefagarbeider Mari Røvik som til vanlig jobber i hjemmetjenesten i Strindheim, fikk sølv i Yrkes-NM. Foto: jens petter søraa