Fonnfjell hotell i Meråker, som har vært foreslått som asylmottak, vil derfor ikke bli ordinært mottak. Det kan imidlertid brukes til akuttplasser for asylsøkere.

- Vi har vært i møte med Meråker kommune om dette, og jobber fremdeles med saken. Vi tror vi får en avgjørelse i løpet av denne eller neste uke, sier regiondirektør Rune Vordahl i UDI Midt-Norge.

Når det gjelder de andre stedene hvor man har fått inn tilbud fra driftsoperatører, er avtalene nå i havn: Det blir desentraliserte asylmottak i Stjørdal, Steinkjer, Kristiansund og på Hitra. Operatører er Hero Norge AS og Norsk mottaksdrift.

Samtidig sa UDI mandag at det nasjonalt er behov for ytterligere 15 000 nye mottaksplasser. Det er ennå ikke avklart hvor mange av disse som skal lyses ut i region Midt-Norge.

Les også: Flykningene strømmet på - Regjeringen kuttet

Les også: Venter 10 000 enslige asylsøkerbarn

Noe skepsis hos kommunene

På Stjørdal har ordfører Ivar Vigdenes vært skeptisk:

- Vi begynner å nå grensen for vår evne til å ivareta dem og integrere dem, har Vigdenes sagt til adressa.no.

Det samme gjelder Hitra:

- Det er et veldig stort antall i en liten kommune som har store belastninger fra før når det gjelder integrering, har Hitra-rådmann Laila Eide Hjertø uttalt.

Regiondirektør Vordahl har forståelse:

- Vi skjønner at de er presset nå, men vi er i en dugnadssituasjon og alle må bidra. Vi har full forståelse for at det innebærer utfordringer, men vår jobb nå er å skaffe folk tak over hodet og en seng, sier Vordahl.

Her kan du lese om hvordan flyktninger integreres

Leter etter akuttplasser

Fylkesmennene i Sør- og Nord-Trøndelag har frist til ut uken med å komme med en liste med steder som kan brukes til akuttplassering av asylsøkere.

- Vi ønsker egentlig ikke akuttplasser, vi vil helst ha flere ordinære mottak, sier Vordahl.

På Østlandet og andre steder i Norge har man sett eksempler på at svært dyre akuttløsninger er blitt tatt i bruk. Akuttmottak er blitt dobbelt så dyre som vanlige mottak, ifølge TV 2, som blant annet viste til en hytte med åtte syrere som koster UDI 250 000 kroner i måneden. Både for å unngå å flytte for mye rundt på asylsøkeren - og for UDI - er det bedre å få på plass ordinære mottak:

- Vi har veldig dyktige medarbeidere her som står på hele døgnet for å få det til, sier Vordahl.

Går prisen opp?

Blant driftsoperatører for asylmottak har UDI hatt rykte på seg for å være harde forhandlere på pris.

- Nå har dere dårlige kort på hånda i forhandlingene: I første runde lyste dere ut 1500 plasser i Midt-Norge, men fikk bare inn tilbud om 1120. Dere tvinges til å si ja til de tilbudene dere får - uavhengig av pris?

- Vi går rundene med pris. Vi må klare å ha to tanker i hodet på en gang: Vi må holde prisene på et fornuftig nivå samtidig som vi må få nye plasser. Vi opplever ikke at leverandørene utnytter situasjonen. De er profesjonelle, sier Vordahl.

Han mener det er for tidlig å slå fast om prisen per mottaksplass går opp som følge av UDIs store behov.

Les kronikken: Den store dugnaden