- Det viktigste vi gjør nå er å ta vare på guttene som er utsatt for en alvorlig hendelse, sier talsmann for øvelse Cold Response, Aleksander Jankov, til Adresseavisen.

Ifølge operasjonsleder Johnny Olsen i Trøndelag politidistrikt var det en mann i 40-årene fra Sør-Trøndelag som mistet livet, da en stridsvogn kolliderte med en personbil på fylkesvei 736 i Snåsa mandag.

- Våre soldater har vært med i en traumatisk ulykke, der en person mistet livet. Det går hardt inn på soldatene som var der og alle som er med i øvelsen, sier Jankov.

Støtteapparat

Forsvaret ser det som viktig å sørge for at de involverte soldatene får snakket med sine egne. De har ellers tilgang til et medisinsk støtteapparat, og eventuelt bataljonsprest.

Det har ikke vært aktuelt å gi soldatene permisjon for å dra hjem fra øvelsen.

- Nå er det viktig at de er sammen med sin avdeling. Det er der de får den beste støtten og den viktigste oppfølgingen, sier Jankov.

Ingen sørgemarkering

Det er ikke planlagt noen ekstraordinær sørgemarkering på øvelsen.

- Men tankene våre går til de etterlatte.

- Vil Forsvaret forholde seg til de pårørende på noen måte?

- Både forsvarssjefen og kongen har kommet med sine kondolanser. Det er ellers ikke noen automatisk protokoll for dette, men det gjøres fortløpende vurderinger av hvordan Forsvaret skal forholde seg til de pårørende, sier Jankov.

Viktig hvile

Nå er Forsvaret opptatt av at sjåførene skal få tilstrekkelig med hvile, sånn at transportene kan foregå på en trygg måte.

- Vi har et stort sikkerhetsapparat med militærpoliti og andre som ferdes i øvelsesområdet. De gjør vurderinger lokalt, for eksempel i forhold til kjøreforhold. Bortsett fra mandagens ulykke, har det vært få trafikale uhell under øvelsen, sett i forhold til  øvelsens omfang, sier Jankov.

- Så blir ikke ulykken mindre tragisk av den grunn. Den preger alle som er med. Vi tenker på de etterlatte, og synes det er trist.

Ikke øving på veien

Av hensyn til ulykken og en trygg avslutning på øvelsen, har Forsvaret avsluttet øvelsen på Fylkesveg 763 sør for Snåsa og på E6 mellom Grong og Snåsa.

- Dette ut fra en vurdering av føreforholdene, og at vi er i en fase hvor politiet skal etterforske en alvorlig hendelse. Hvis vi skulle ha transportert avdelinger til andre deler av øvingsområdet, kunne det skapt store trafikale vanskeligheter.

- Vil dette svekke verdien av øvelsen?

- Denne øvelsen har vært veldig bra. Det er ikke mye av øvelsen som foregår på disse veiene, og det er ikke mange timer igjen før hele øvelsen avsluttes og inntransporteringen starter. Dermed får det ikke så stor betydning for det helhetlige øvingsutbyttet at vi har avsluttet øvingen på Fylkesveg 763 og deler av E6, sier Aleksander Jankov.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.