Oppdal. - Skiløypa innover Gjevilvassdalen har i mange år vært den beste i Midt-Norge og blant de fineste i Norge, og tilgjengelig for alle som vil på ski. Etter at det gikk opp for folk at veien denne vinteren brøytes, har vi fått mye respons. Ja, det er sjelden vi ser en slik respons, sier daglig leder i Trondhjems Turistforening, Frode Støre Bergrem, til Adresseavisen.

LES OGSÅ: Populære Gjevilvassdalen så godt som folketom

Trondhjems Turistforening er glade for at Oppdal kommune viser at de tar skiløypesituasjonen alvorlig, og setter i gang en reguleringsprosess der hensikten er å gi veitraseen status som skiløype om vinteren.

- Jeg setter min lit til reguleringsprosessen som Oppdal er i gang med, og vi håper de lykkes. Situasjonen er så fastlåst nå at det er lite trolig vi får til noe skiløype i vinter, sier Bergrem, som har slått seg til ro med at veien blir brøytet i vinter.

Holder helgestengt

- Vi har ikke helgeåpent med kaffe og vaffelservering nå i vinter på grunn av situasjonen. Dagturtrafikken og Gjevilvasshytta som turmål er borte denne sesongen. Når drifta er satt på hold, taper vi selvsagt penger. Hvor mye vet jeg ikke, men det alvorligste er at folk ikke får benyttet den fine skitraseen innover, sier Bergrem, som tar imot overnattingsgjester vinterferien og i påsken.

- Det blir spennende å se hvordan gjestene skal komme seg innover. Vi har ikke markedsført tilbudet, og regner med lavere besøk. Vi forventer en svak vintersesong. Det er synd for oss økonomisk, men først og fremst for alle som får et dårligere tilbud, kanskje ikke minst for småbarnsfamilier, mener Bergrem.

Vil at løypa skal følge veien

Å få på plass skiløypen i Gjevilvassdalen er viktig fordi dalen er et hovedutfartsområde for skiutfart i Oppdal. Den er et flott tilbud for både fastboende, turister og hyttebefolkninga, og er dessuten et skjermet utfartsområde som er attraktivt som turområde hele vinteren.

- Gjevilvassdalen markedsføres som en av de vakreste seterdalene i landet, og det med rette. Dagens løypetrasé er lettgått, og tilgjengelig, og svært mange benytter seg av dalen til turer om vinteren. En omlegging av løypene, slik det foreslås, kombinert med brøyting, vil endre ferdselen. Vår erfaring, og vi har relativt stor erfaring med turmønster, er at de aller fleste vil velge å kjøre så langt de kan før de starter turen. De som velger å gå langs den nye traseen vil få en betydelig redusert friluftsopplevelse fordi de opplever å gå langs og nær inntil en trafikkert vei, advarer Trondheim Turistforening.

TT er sikre på at turopplevelsene i dalen ved dette vil forringes, og omdømmet til et av Oppdals flotteste turistmål vil reduseres, dersom løypa ikke blir reetablert.

PS! Det er fortsatt kilometervis med godt oppkjørte skispor andre steder i Oppdal, og i nabokommunenene Rennebu og Sunndal.