Stoltenberg bekrefter nå at han vil være til stede på Ørland flystasjon fredag når Norge skal markere at de første kampflyene har kommet til landet.

Han forsvarer beslutningen om å kjøpe flyene, en avgjørelse som ble tatt mens han selv var statsminister i Norge.Les også: Parat kritisk til at F-35 blir vedlikeholdt utenlands

– Det var en stor beslutning, men jeg er helt sikker på at det var en riktig beslutning, både for Norge og for NATO. Det styrker både Norges og NATOs tilstedeværelse i nord, det bidrar til å styrke vårt kollektive forsvar, og det bidrar til å styrke NATOs evne til å håndtere krisesituasjoner utenfor NATOs områder, sier Stoltenberg til norsk presse i Brussel.

Også statsminister Erna Solberg (H), forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og toppsjefer fra produsenten Lockheed Martin deltar på markeringen fredag. De tre første flyene landet i Norge sist fredag.

– Moderne fly

Norges plan er å kjøpe inntil 52 fly. SV har tatt til orde for å anskaffe færre kampfly for å spare noen av milliardene, mens Venstre ønsker å skyve deler av investeringen noe fram i tid.

De har ingen støtte å hente hos Stoltenberg.

Les også: - Vi må vente til vi hører dem ta av før vi vet hvordan det blir

– Jeg skal være varsom med å mene noe i en norsk debatt. Men det må være lov som NATOs generalsekretær å si at du er veldig glad for at Norge har tenkt å kjøpe over 50 fly. Det er bra. Det ønsker vi velkommen, sier Stoltenberg.

– F-35 er et moderne fly. Det er det beste i verden når det gjelder å håndtere veldig krevende oppdrag der vi også har motstandere som har avanserte våpensystemer, sier han.

– Overraskende vanskelig

F-35-anskaffelsen følger et kjent mønster fra tiden med F-16 og innebærer et tett samarbeid mellom en rekke av NATOs medlemsland, blant andre Norge, Nederland, Danmark, Belgia og USA.

Les også: Her er det meste du trenger å vite om Norges nye kampfly.

Stoltenberg understreker at NATO legger stor vekt på såkalt interoperabilitet – alliansens evne til å operere sammen.

– Det forutsetter ikke at alle må kjøpe det samme utstyret, men det betyr at man kjøper utstyr som kan fungere sammen, sier NATO-sjefen.

– Det er egentlig overraskende hvor vanskelig det er. Det henger sammen med at alle land er opptatt av sin egen forsvarsindustri, og det er ofte ganske komplisert å få dem til å velge utstyr og systemer som fungerer godt sammen med andre allierte, forklarer Stoltenberg.

Adresseavisen mener: F-35 lander mykere enn fryktet

Det er lagt opp til et omfattende F-35-samarbeid mellom allierte om opplæring av flygere, vedlikehold, teknologi og våpensystemer.

Her kan du lese Adresseavisens omfattende reportasje fra 2015 om hvordan Norges nye kampfly, F-35, skal løse alle slags oppdrag.