I Klæbu sier folk mandag ja eller nei til å bli en bydel i Trondheim.

Klokka 15 mandag ettermiddag så det ut til at cirka 15 prosent av innbyggerne hadde stemt allerede. Og ennå er det mange timer til valglokalene stenger klokka 21. Målet i kommunen er å få like høy valgdeltakelse som ved kommunevalget sist høst da 58 prosent stemte. Adressa.no møter mange førstegangsvelgere som skal si sin mening ved et valg for aller første gang.

- Vi er framtida til bygda

Tiendeklassingene Kristian Sliwa og Ida Husby sitter ved butikken og venter på bussen. Begge skal stemme senere i dag, og begge stemmer ja.

- Det er vi som er framtida til bygda, sier de to som mener det er flere fordeler enn ulemper med å slå seg sammen. De regner med at det betyr bedre samarbeid enn det allerede er mellom de to kommunene.

De fleste innbyggerne i Klæbu fikk tekstmelding fra kommunen på telefonen sin mandag morgen med teksten: «I dag gjennomføres det folkeavstemning i Klæbu om sammenslåing med Trondheim. Alle med stemmerett oppfordres til å bruke stemmeretten sin. Fra Klæbu kommune».

Kommunal- og moderniseringsdepartementet slår fast at denne formen for varsling øker valgdeltakelsen etter forsøk ved kommune- og fylkestingvalget i fjor.

16-åringene har stemmerett

I Klæbu har alle som er født i år 2000 eller tidligere stemmerett. Det kan se ut som mange av de yngste har tatt oppfordringen om å bruke stemmeretten, på alvor.

Malin Abelsen Wigdahl og Siri Gunnes Skaufel er to andre tiendeklassinger som allerede har stemt. De vil ikke si hva de har stemt fordi det er hemmelig valg, og de har fått beskjed om at de ikke skal si til andre hva de har stemt.

- Vi vil bruke stemmeretten fordi vi vil påvirke. Vi vil ha et ord med i laget - for det gjelder framtida vår. Det er vi som er her i 2020, sier de to jentene som er 20 år når Klæbu og Trondheim eventuelt blir é

n kommune. Begge har søkt seg til Thora Storm videregående skole i Trondheim til høsten og ved nærmere ettertanke er de ikke helt sikre på om de bor i Klæbu om fire år.

- Men det er en fin plass å bo. Vi har vokst opp her og har tilknytning til Klæbu, sier Malin Abelsen Wigdahl.

Intensjonsavtalen mellom Trondheim og Klæbu finner du her.

I Trondheim blir det ikke folkeavstemning. Der har det vært gjennomført en målrettet høring. Spørsmålet om sammenslåing med Klæbu er lite kontroversielt i storbyen.

Vil beholde Klæbu selvstendig

Marie Årsund er nok en 16-åring som stemmer. Hun kommer til valglokalet sammen med moren Jeanette Årsund. Begge forteller at de har stemt nei og de er forbausende enige om hvorfor.

- Jeg syns vi fortsatt skal være en liten selvstendig kommune og ikke en del av Trondheim, sier 16-åringen Marie Årsund.

- Jeg liker Klæbu som den er, sier hun.

- Sier vi ja nå, kan vi ikke angre oss senere, sier Jeanette Årsund. Ingen av dem tror noe blir bedre av å bli en del av Trondheim. Marie mener også at sykehjemmet er bedre i Klæbu enn i Trondheim. Dessuten mener de at Klæbu har bedre tilbud til unge med idrettslag og ungdomsklubb. De er redde for hva som kan bli borte med en kommunesammenslåing.

- Kanskje mister vi den ene nærbutikken, sier Marie.

Tar hensyn til ungene

Jørgen Brattbakk Johnsen er litt eldre. Han er far til to barn på seks og ti år, er innflytter og sier selv at han har ikke den sterke klæbyggfølelsen som mange innfødte har. Når vi møter ham i valglokalet på kulturhuset i sentrum, sier han at det er hemmelig valg.

- Hvorfor har du stemt?

- Jeg vil være med å påvirke lokaldemokratiet. Jeg er opptatt av framtida til ungene, og min egen tilværelse i Trondheim eller Klæbu. Jeg har tenkt på hvilke muligheter vi som familie får, hva det betyr for ungene og for egen økonomi.

- Og hvordan har du konkludert?

Ja, nå har jeg vel nesten sagt hva jeg har stemt, likevel. Jeg har stemt for sammenslåing med Trondheim.

Valglokalene på Tanem oppvekstsenter, på Sjøen grendahus og på kulturhuset i sentrum er alle åpne til klokka 21 mandag kveld.

LES OGSÅ LEDEREN: Dårlig oppmøte i i dag kan true Klæbu + Trondheim (pluss)

Hemmelig valg: 16-åringene Siri Gunnes Skaufel (t.v.) og Malin Abelsen Wigdahl vil være med og påvirke. - Det er vi som er framtida, sier de. Foto: Morten Antonsen
Ja: Tindeklassingene Kristian Sliwa og Ida Husby mener det er flere fordeler enn ulemper å bli en del av Trondheim. Foto: Morten Antonsen
Ja: Jørgen Brattbakk Johnsen tenker på barna og framtida og sier ja til kommunesammenslåing. Foto: Morten Antonsen
Tekstmelding fra kommunen. Foto: Morten Antonsen