Bildene er tatt før avreise fra USA.

- De tre nye F-35 flyene tok av fra Fort Worth i Texas kl. 11:26 i henhold til planen. De lander på Ørland i kveld, sa generalmajor Morten Klever i en kommentar til Adresseavisen tirsdag ettermiddag.

foto
Tre nye F-35 jagerfly lander på Ørlandet flystasjon tirsdag kveld. De fløy direkte fra fabrikken i Forth Worth/Texas i USA Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret / NTB scanpix

Klokka 20.50 landet de tre flyene.

– Nå er vi ett skritt nærmere målet om å oppnå full operativ kapasitet med F-35 i 2025, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) til NTB.

Allerede i forrige uke ble de tre flyene, som har betegnelsen AM 11, AM 12 og AM 13, overlevert fra produsenten Lockheed Martin til amerikanske myndigheter. Det er formelt de som selger flyene til Norge. Siden har avreisen og overflyvingen til Norge blitt grundig forberedt.

foto
Tre nye F-35 jagerfly lander på Ørlandet flystasjon tirsdag kveld. De fløy direkte fra fabrikken i Forth Worth/Texas i USA. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret / NTB scanpix

Flyturen til Norge og Ørland gjennomføres også denne gang av amerikanske piloter i regi av «Defence Contract Management Agency» som har en egen avtale med US Air Force (USAF) for frakting av fly.

Lander i kveld

Når de tre flyene lander i Norge vil Forsvaret ha til sammen seks F-35 kampfly på norsk jord.

foto
Amerikansk bakkepersonell klargjør et av de norske F-35-flyene før avgang fra USA. Foto: Forsvaret

De tre første flyene ankom Ørland flystasjon 9. november i fjor under en stor markering, med kong Harald, Nato-sjef Jens Stoltenberg, statsminister Erna Solberg (H) og en rekke andre VIP-gjester tilstede. Denne gang blir det ingen stor markering. Og allerede i høst lander de neste tre flyene etter planen på Ørlandet.

I tillegg til de seks flyene som i kveld vil være på plass i Norge, har Forsvaret syv F-35 kampfly på treningsbasen Luke Air Force Base i Arizona. Disse blir brukt til utdannings- og treningsformål. Utdanningsvirksomheten på treningsbasen er i rute.

Det er planlagt at Norge skal få seks kampfly i året frem til 2024.

Trener for fullt

Forsvaret har tidligere bekreftet at det pågår operativ testing og evaluering av F-35 under norske forhold. Blant annet skal det øves sammen med marinen og spesialstyrkene den nærmeste tiden. Måler er i første rekke en delvis operativ evne i 2019.

Adresseavisen har tidligere fortalt om dette blant annet gjennom et større intervju med Morten «Dolby» Hanche (41), som  var Norges første F-35-pilot. Han fortalte da om hverdagen som jagerpilot med de nye F-35-flyene.

Trening av piloter, vedlikeholdspersonell og annet støttepersonell er en svært viktig del av det som skjer frem mot 2019.

Først i 2025 skal de nye kampflyene være fullt ut operative.

foto
Her tar et av de nye norske kampflyene av fra USA på vei mot Norge. Foto: Lockheed Martin

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.