Ankesaken mot den terrordømte trønderen (34) startet i Borgarting lagmannsrett tirsdag.

Han står tiltalt for å ha inngått terrorforbund (straffelovens §147a fjerde ledd) samt deltakelse i terrororganisasjonen IS (straffelovens §147d).

Han nektet tirsdag straffskyld på begge punkter.

I rettssakens første dag startet tiltalte på sin frie forklaring. Han forteller om oppveksten på Verdal, som han betegner som god. Han begynte å få problemer rundt konfirmasjonsalder.

Les hva verdalingen sa i sin forklaring i tingretten: - Jeg er preget av mobbing, rus, og flere stygge voldsepisoder

IS-ektepar del av vennegjeng

Foreldrene ble tidlig skilt, han vekslet mellom to hjem. Det gikk greit, men i tenårene mistet han i en lengre periode kontakt med faren. Han forteller om en rotløs tid, men at han etter hvert fant tilhørighet til en vennegjeng på Levanger. Der var også ekteparet, som sommeren 2014 varlgte å dra til Den islamske stat.

- Miljøet forandret seg etter at vi mistet en venninne i en ulykke. Hun var på mange måter limet i gjengen, forklarer 34-åringen.

Jenta som døde skal han vært bestevenninna til Levanger-kvinnen, som senere dro til IS.

- Miljøet forandra seg i perioden 2010 til 2012.

Da storfamilien dro på ferie til Thailand uten 34-åringen i jula 2013, raste tilværelsen sammen.

- Da var jeg langt nede psykisk. Jeg hadde feiret flere juler alene. Det var tøft, forteller han.

Det var i denne perioden han fikk ny kontakt med Levanger-mannen, som ifølge den terrordømte trønderen var personen som først introduserte ham for islam, og som etter hvert fikk han inn på tanken om å reise til Syria.

Verdalingen beskriver våren 2014 som en periode med et stort konsum av konspirasjonsteorier på internett, blandet med introduksjonsfilmer om islam og mye ensomhet.

- Hjelpe folk

Levanger-ekteparet dro til IS sommeren 2014. På telefon til den da svært deprimerte verdalingen, skal de ha beskrevet Syria som et fantastisk land, med god mat, høy standard og en flott befolkning.

- Jeg tenkte at istedenfor å sitte i Norge og råtne, ville jeg heller dra til Syria å hjelpe folk.

Han begynte å forberede seg på turen. Økonomien var svært dårlig. Han fikk overført penger av IS-ektemannen i Syria til reisen.

- Det var penger for en malejobb vi hadde gjort sammen tidligere, men det var nok mer enn det også.

Verdalingen forteller videre om reisen til Tyrkia, hvordan han kom seg videre inn i Syria, møtet med IS, og ikke minst beslaglegging av pass, telefon og kredittkort.

- På en internettkafé i Raqqa traff jeg en fyr som snakket godt engelsk. Han spurte meg om noen visste at jeg var dratt til IS. Jeg svarte nei.

Det var da verdalingen la ut et IS-flagg og talen til den muslimsk foreleser og tidligere imam, Anwar al-Awlaki, på Facebook.

Sharia-kurs og ryggskade

Retten fikk også høre om hvordan han traff på den nå drepte IS-krigeren fra Levanger ved en tilfeldighet i Syria, deltakelsen på sharia-kurs, en påført ryggskade, og hvordan det sakte, men sikkert gikk opp for han at Den islamske stat ikke var det han først hadde trodd det skulle bli.

LES HER: 34-åringen fra Verdal hevder han ved en tilfeldighet skal ha truffet på venneparet i IS-kontrollerte Syria, noe aktor Kim Sundet stilte et stort spørsmålstegn ved

- Jeg fikk høre om et terrorangrep på en badestrand i Tunisia. Da gikk det for alvor opp for meg hvilken type folk jeg hadde kommet sammen med. Jeg ville bort.

Tiltalte er ikledd en blårutete skjorte med korte ermer. På høyre underarm har han en stor tatovering av det som ser ut til å være reggaekongen Bob Marley. Rundt håndleddet har han et armbånd laget av trekuler. Skjegget er kortere enn sist, og håret litt lengre.

Hans frie forklaring er svært lik den som ble gitt i tingretten, men 34-åringen er denne gangen mer strukturert og mindre detaljert i sin forklaring.

Venter på Tyrkia-dom

I sitt innledningsforedrag opplyste forsvarer Elisabeth Myhre at de mandag denne uken fikk tak i det som kan være en dom fra retten i Kilis i Tyrkia, hvor verdalingen satt fengslet sommeren 2016.

- Den blir oversatt fra tyrkisk nå, opplyste Myhre.

Da saken mot verdalingen gikk for tingretten høsten 2017, startet rettsforhandlingene med en begjæring om utsettelse av hele saken. Årsaken var påstanden om at 34-åringen allerede var frifunnet for deltakelse i terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) i Tyrkia.

Forsvarerne mente det etter all sannsynlighet forelå en frifinnende dom i saken fra Tyrkia, og det ble vist til uskyldspresumsjonen i jussen, hvor det grunnleggende rettsprinsippet er at man er uskyldig inntil man er endelig dømt i en straffesak.

Om det skulle vise seg at trønderen allerede er frifunnet for deltakelse i IS i Tyrkia, går han ikke fri i Norge. Da vil tiltalen mest sannsynlig bli redusert til bare å gjelde inngåelse av terrorforbund. Det kan igjen ha betydning for straffeutmålingen.

Trønderen ble i Oslo tingrett dømt for blant annet terrordeltakelse i Syria. Han fikk en dom på sju og et halvt års fengsel.

En jury på ti stykk skal nå ta stilling til om verdalingen har deltatt i terrororganisasjonen IS, og om han har inngått terrorforbund.

Onsdag skal trønderen fortsette sin frie forklaring. Siste rettsdag er fredag 29. juni.

foto
På grunn av terrorsaken var sikkerheten styrket utenfor langmannsretten tirsdag. Foto: Krisitin Svorte