Lakseoppdretteren Bjørøya AS skriver i en pressemelding at et av deres oppdrettsanlegg på Raudøya i Osen tirsdag kveld forrige uke ble påkjørt av en lastebåt. Påkjørselen førte til at en merd fikk et hull i nota.

Lastebåten skal ifølge pressemeldingen ha kjørt videre uten å melde fra etter ulykken. Hullet ble derfor ikke oppdaget før dagen etter under en inspeksjonsrunde.

- Det er svært beklagelig at en slik hendelse som dette fører til rømming av laks. Hadde båten meldt fra om uhellet, ville nota blitt sikret i løpet av kort tid.  Da ville det sannsynligvis ikke rømt fisk, skriver Stian Holmen Lein, kvalitetsleder ved Bjørøya AS, i pressemeldingen.

Les også: Slik så laksen ut etter luseangrepene

Over 10 000 rømte laks

Da feilen ble oppdaget, ble anlegget satt i fuill beredskap. Fisken som fortsatt var i nota ble sikret, og garn for å fange fisk som hadde rømt ble satt ut.

Likevel viste en opptelling at 10 766 av de 190 252 laksene som opprinnelig hadde vært i nota hadde rømt etter påkjørselen.

Les også: Fiskeriministeren letter på lusekrav

500 kroner per laks

Bjørøya har nå fått tillatelse til fritt fiske av laks i Osen kommune frem til 12. desember, med unntak av munningen av Steindalselva.

Oppdretteren skriver at de ønsker en mest mulig effektiv gjenfangst, og sier derfor at de belønner fiskere med 500 kroner per oppdrettslaks som blir levert tilbake.