I løpet av dagen skal tingretten avvikle to rettssaker i Trondheim tinghus, der den ene er spesielt tilpasset barn.

Gjennom rollespill får publikum ta del i varetektsfengsling av en person, siktet for tyveri, og en straffesak som omhandler promillekjøring. Sorenskriver Leif Otto Østerbø i Sør-Trøndelag tingrett sier fengslingssaken er kanskje den saken som barn og unge vil ha størst utbytte av å følge.

Det blir også en ekte vigsel. Et brudepar har sagt seg villig til å vies i hallen i tinghuset med publikum til stede.

Dørene i tinghuset i Munkegata åpnes klokken 11 og vil holde åpent i tre timer til klokken 14. Hver av de to rettssakene kjøres to ganger. Rollene spilles av ordentlige dommere, politijurister og forsvarsadvokater, mens siktet/tiltalt, fornærmede, vitner og meddommere innehas av tinghusets egne folk.

Et spennende hus

Sorenskriveren vil ønske velkommen og si litt om rettssystemets plass i samfunnet. Han beskriver tinghuset som et spennende hus. Domstolene er samfunnets arena for å løse konflikter og behandler både sivile saker og straffesaker. Tinghuset har to domstoler. Sør-Trøndelag tingrett dømmer i første instans, og de fleste saker avsluttes i tingretten.

Frostating lagmannsrett er ankedomstol (andre instans), men deltar ikke på Rettens dag lørdag. Høyesterett i Oslo har i flere år gjennomført tilsvarende arrangement.

- Hvorfor inviteres publikum inn i tinghuset lørdag?

- Vi ønsker å gjøre domstolen mer tilgjengelig og åpen for borgerne. Arrangementet skal bidra til kunnskapsformidling og forståelse om domstolenes rolle i samfunnet. Folk får en rask innføring i tvistemålssaker og straffesaker.

Har flest lekdommere

Hele arrangementet er lagt til tinghusets førsteetasje. Seniorrådgiver Iwar Arnstad fra Domstoladministrasjonen vil holde kåseri om rettssystemet med vekt på bruken av meddommere. Norge har i særklasse størst andel lekdommere i Europa.

I hallen blir det stands der publikum får informasjon om Sør-Trøndelag tingrett, vitnestøtte og barna får en egen krok.

Sør-Trøndelag tingrett er landets tredje største førsteinstansdomstol og dekker 17 kommuner med nærmere 300 000 innbyggere. Fra nyttår overføres alle vigsler til kommunene. I Trondheim vil vigslene bli flyttet fra tinghuset til rådhuset.

Rettens dag: Lørdag arrangerer Sør-Trøndelag tingrett åpen dag, der publikum kan overvære en fengslingssak, en straffesak og en vigsel. Foto: Marthe Hårstad