- Det her blir det kamp om, og regjeringen har ikke flertall, sier bystyrerepresentant i Trondheim KrF, Espen Agøy Hegge.

Han er mildt sagt forundret og fortvilt over forslaget til lovendring som Helsedepartementet fredag sender over til Stortinget.

- Loven liberaliseres

Der foreslår regjeringen nasjonale regler for hvordan kommunene skal reagere overfor serveringssteder som bryter alkoholloven. I tillegg innføres det et felles prikksystem der ulike brudd på regler i alkoholforskriften og alkoholloven straffes med prikker. (Se faktaboks)

- Nasjonale regler og selve prikksystemet er det felles enighet om. Problemet er hva som kvalifiserer for inndragning av skjenkebevilling. Det er strengere system i Trondheim nå, enn det departementet legger frem. Hvis dette blir vedtatt liberaliseres alkoholpolitikken i byen. I Trondheim var det tverrpolitisk enighet om vårt system, sier Hegge.

Følg Adresseavisen på Instagram

Lik adressa.no på Facebook

Tolv prikker på to år

Nå mister man bevillingen ved åtte prikker i Trondheim, mens det må tolv prikker til i løpet av to år i det nye forslaget. I tillegg foreslås det at prikkene nullstilles etter to år.

- Det er mange ting i prikkforslaget jeg ikke er enig i, men det verste er uten tvil at skjenking til mindreårige ikke fører til inndragning ved førstegangstilfelle.

I forslaget heter det at salg og skjenking til mindreårige gir åtte prikker.

- Ta hensyn

- Nå kan man jo skjenke til mindreårige uten å miste bevillingen. For meg virker det som departementet, med helse- og omsorgsminister Bent Høie i spissen, lytter mer til næringen enn andre. For oss i KrF er det sosialpolitikken som står i sentrum, og ikke næringspolitikken. Det er viktig at vi viser solidaritet og tar hensyn til de som har alkoholproblem. Det må gå foran alle andre sitt behov, mener Hegge.

Fire prikker skal gis til salg og skjenking til åpenbart påvirket person og brudd på tidsbestemmelsene.

- For meg er det verre med salg og skjenking til åpenbart berusede personer, enn at man serverer fem minutter over tiden. Det betyr uansett at man må bryte loven tre ganger i løpet av to år før man mister bevillingen, sier Hegge.

Høie: - Vil bli vedtatt

Høie sier til Vårt Land at de ber kommunene om å bli bedre skjenkekontrollører.

- Vi har sett ulik praksis. Flere kommuner har vegret seg for å straffe skjenkebrudd. Noen har tvilt på egen juridisk kompetanse, andre har vært for redde for reaksjonene, sier han, og trekker særlig fram overskjenking som et problem som nå vil bli behandlet likt i Kommune-Norge.

Han er også sikker på at prikkstraffen vil bli vedtatt.

- Den er etterspurt. Prikkene ble presentert i de rødgrønnes rusmelding. Og støttet av Stortingets helsekomité, sier Høie til avisen.

Hvis forslaget går gjennom tas det sikte på at ordningen skal tre i kraft fra 1. januar 2016.

Bystyrerepresentant i Trondheim KrF, Espen Agøy Hegge. Foto: Kjell A.Olsen