- Vi ber folk om å holde seg i trygge områder. Det er ikke forhold for bratte oppdagelsesturer nå, sier Andreas Haslestad, vaktleder ved snøskredvarslingen hos NVE.

Ifølge snøskredvarselet som ble sendt ut ved 15.30-tiden onsdag, er det nå faregrad tre i Trollheimen, noe som innebærer betydelig snøskredfare. Trollheimen strekker seg både inn i Surnadal, Sunndal og Oppdal kommuner.

- Krevende forhold. Det er store lokale forskjeller i nysnømengde og det er stedvis glatt skare under nysnøen. Utvis aktsomhet, heter det i snøskredvarselet.

Liten kuling

Ifølge Haslestad er det værvarselet for det kommende døgnet som er hovedårsaken til at snøskredfaren øker.

- Det er forventet store nedbørsmengder i form av byger nå utover kvelden og morgendagen. Det ligger også en god del snø tilgjengelig fra før. Det er varslet periodevis liten kuling. Når vinden øker på utover dagen og snøen ligger tilgjengelig, så fører det til at faregraden øker, sier Haslestad.

- Vil du advare folk mot å ferdes i fjellet?

- Det kreves mye erfaring å ferdes i fjellet med de forholdene vi har nå. Snøfokk vil føre til at det blir veldig vanskelig å identifisere terrenget. Derfor ber vi folk om å holde seg til trygge områder. Det er mange steder hvor du kan oppleve fint skiføre. De fleste skianleggene sikrer sine nedfarter, og løypene som blir kjørt opp ligger også normalt i områder som ikke er skredutsatte, sier Haslestad.

Han sier at en generelt bør unngå steder hvor det er brattere enn 30 grader. I tillegg skal en unngå å ferdes i utløpsområder for skred.

- Dette er områder hvor et skred kan nå deg, sier Haslestad.

Har du fått med deg de nye fjellvettreglene? Her kan du lese de nye, oppdaterte reglene som nylig ble lansert.

Kan løse ut skred

Det er varslet periodevis liten kuling i fjellet fra onsdag ettermiddag med 10–20 mm nedbør i form av sludd- og snøbyger. Også torsdag er det ventet liten kuling i perioder.

- I de områder som får mest nedbør og vind forventes det enkelte naturlig utløste middels store flakskred, heter det i snøskredvarselet.

I Romsdal som blant annet omfatter fjellområdene ved Åndalsnes og Molde, er det fra torsdag varslet faregrad fire, som innebærer stor snøskredfare.

- Mulighet for naturlig utløste snøskred grunnet lokalt store nedbørsmengder. Skikjører kan forvente å løse ut snøskred. Naturlig utløste skred forventes, heter det på varsom.no.