Fredag tømmes akuttmottaket på Stav hotell etter flere bekymringsmeldinger fra kommunelege, fylkeslege og frivillige. Gjestene skal skysses ned til Vikhammer motell, der 131 senger står tomme.

Ifølge kommuneoverlege Guttorm Eilertsen i Malvik skal flere av bekymringsmeldingene ha dreid seg om matserveringen på Stav.

- Det handler om lokaliteter og om dårlig kosthold. De skal visstnok bare ha to typer pålegg og kneipp både til frokost og kvelds. Det skal være lite grønnsaker og frukt. Og så er det kommet meldinger om at melken låses inn, at de får ikke fri tilgang på den, sa Eilertsen til Adressa.no onsdag.

Åtte-ti sorter

På Vikhammer motell står cateringfirmaet To Kokker i Trondheim for mesteparten av matserveringen, forteller daglig leder Kristian Selnæs. Motellet har ikke eget kjøkken.

- Vi har åtte til ti påleggssorter til frokost. Middagen kan være alt utenom svin. Til kvelds får de stort sett vanlig norsk kveldsmat, som består av brødmat, og ofte en liten varmrett ved siden av. Vi forsøker å gi dem den standarden vi selv har på maten, sier Selnæs.

Frukt og annet tilbehør får han fra andre.

- Vi har sikkert fem leverandører som leverer mat til oss, sier Selnæs.

Fullt hus

Driveren av akuttmottaket på Vikhammer camping like ved motellet, Stein Gjølmesli, opplyste tirsdag at han betaler en døgnpris på 295 kroner per person for maten fra To Kokker. Det stemmer ikke, ifølge Selnæs.

- Det er kun meg som forhandler avtaler med leverandørene, sier han.

Svein Kåre Edvardsen i To Kokker sier bedriften ikke har noen fast avtale med Vikhammer motell, men kun leverer på bestilling.

- Vi et aldri når han ringer, men leverer det vi får beskjed om, sier han.

Selnæs har hatt 29 gjester siden asylmottaket åpnet i november. Fredag blir det nesten fullt hus.

- Vi kjenner ikke til noe antall fra Stav, men bortimot fullt vil det bli. Det er ikke vi som organiserer hvordan dette skal foregå, sier han.

Ifølge kontrakten med UDI får Vikhammer motell betalt for 160 senger.

- Vi har drevet akuttmottak like lenge som Stav, og opplever at folk er godt fornøyde. Hva som eventuelt har skjedd på Stav, har vi ingen kjennskap til, sier han.

- Må ha tomme senger i beredskap

Adressa.no har torsdag forsøkt å få eier og daglig leder ved Stav Hotell, Francis Hay, i tale, men henvendelsen er ikke blitt besvart.

Ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI) var det torsdag morgen 133 gjester ved Atlanten i Kristiansund, 186 ved Kristiansund hotell, 155 på Oppdal turisthotell, 144 på Steinkjer hotell og 164 på Stav hotell, men antallet endrer seg stadig.

«Når det gjelder akutt innkvartering driver vi nå og flytter beboere over i ordinære mottak. Dette skjer fortløpende. Vi kan ikke gi nøyaktig oversikt over hvor og hvor mange ledige plasser vi har til enhver tid, da dette varierer fra dag til dag, og for så vidt fra time til time. Vi er nødt til å ha en del ledige plasser som beredskap, da vi fortsatt ikke vet om nedgangen i antall asylsøkere er permanent, eller bare en forbigående trend», skriver kommunikasjonsrådgiver Tove Cecilie Fasting i en e-post.