– Bakgrunnen for anbefaling om koking av drikkevann er at vi har hatt noen tilfeller av innbyggere som har fått påvist parasitten cryptosporidium i Orkdal. I løpet av de siste ti dagene er det registrert seks positive prøver, opplyser kommuneoverlege Jimmy Wikell på Orkland kommunes nettside.

Det var torsdag kveld kommunen la ut informasjonen.

Det er innbyggere som får vann fra Orkdal vannverk som nå blir bedt om å koke vannet. Disse skal ha fått beskjed på sms, ifølge kommunen. Ifølge avisa Sør-Trøndelag kan det dreie seg om 8000 innbyggere.

Parasitten smitter gjennom vann og matvarer, men er foreløpig ikke påvist i drikkevannet. Men det kan ta tid.

– Alle som har blitt syke at får drikkevannet fra Orkdal vannverk. Derfor ønsker vi å være føre var og oppfordre folk til å koke drikkevannet, mens vi tar prøver, sier kommuneoverlegen til avisa Sør-Trøndelag.

Nå er kommunen i gang med å ta omfattende prøver av drikkevannet.

– Dette gjør vi for å være sikre på at parasitten ikke har opprinnelse i drikkevannet. Trolig vil det ta nærmere ti dager før vi får prøvesvar, sier Wikell.

Parasitten kan gi diaré og magesmerter, og kommunen oppfordrer innbyggere som har slike symptomer om å ta kontakt med lege slik at en får tatt prøver.