- Hjemreisen min er blitt to timer lengre etter at ekspressbussen ble lagt ned, sier leder i ungdomsrådet, Sofie Hopshaug Bakke (17).

Hun er fra Nærøy, og elev ved dramalinja ved Inderøy videregående skole. Sammen med nestleder Jon Tokle Yri (15) er hun på plass på Jegtvolden for å argumentere mot de planlagte kuttene i kollektivtilbudet i Trøndelag.

- På en lørdag fins det ikke busstilbud i det hele tatt om jeg vil treffe kjente i Steinkjer eller i Levanger, sier Yri.

Adresseavisen har tidligere omtalt en rapport utarbeidet av Enova, som fastslår at bilen i fremtiden vil skape et skarpere skille mellom by og land

Burde kuttet andre steder

Bakke legger ikke skjul på at hun er skuffet over at det kan komme ytterligere kutt i kollektivtilbudet nord i fylket. Hun viser til at tilbudet som finnes allerede er knapt. utt.

- Jeg blir sjokkert. Dersom det skal kuttes burde det vært kuttet i de områdene der det faktisk finnes et godt tilbud. På lørdager finnes det for eksempel ikke reisemuligheter for meg, sier Bakke.

- Etter at vi ble Trøndelag fylkeskommune føler jeg ikke at vi er en prioritet lenger. Jeg vet ikke om vi var det før heller, men jeg liker å tro at vi var detm, sa Bakke til politikerne.

Før hun pekte på at tilbudet nå er så komplisert at en femtenåring knapt kan reise alene fra Namdalen til Trondheim.

Reisetid 7,5 timer

I et langt innlegg for fylkespolitikerne i hovedutvalg for transport forteller syttenåringen hva kuttene betyr for henne. Hun er en av dem som allerede merker endringene som er gjort ved at ekspressbussruta Namsos-Trondheim ble lagt ned. Det som egentlig er en 3,5 timers reise tar mye lengre tid for skoleeleven. Kanskje så mye som 7-7,5 timer.

- Før, når jeg skulle til skolen på søndager, tok jeg båt fra Nærøy til Namsos, ekspressbussen til Røra, ventet tjue minutter og tok buss til Straumen. Da kunne Nå må jeg ta båt til Namsos, buss til Steinkjer, vente på toget. Ta toget til Røra og vente en time og femten minutter på tilbringertjeneste klokken. Det betyr at jeg ikke er fremme før klokken 23.30, sier Bakke.