Anne Marit Mevassvik (Ap), Frank Jenssen (H) eller Inge Ryan (fylkesmann i Nord-Trøndelag). Fredag blir én av disse mest trolig utnevnt til fylkesmann i nye Trøndelag.

Under Trøndelagsmøtet torsdag, hvor det meste av samfunnstopper i regionen er samlet, var meningene delte om hvem regjeringen bør velge.

- Vanskeligere

Dagens fylkesordfører i sør, Tore O. Sandvik mener alle tre er gode kandidater, men:

- Anne Marit ligger mitt hjerte veldig nært. Hun har vært imponerende i prosessen med å samle Trøndelag, sier han.

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag Tore O. Sandvik (Ap) Foto: Morten Antonsen

Helt siden Mevassvik, som i dag er fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag, tok til orde for ett Trøndelag rett etter valget i 2013, har duoen jobbet tett for å nå målet som blir en realitet om knapt ett år.

Det er også mellom disse to kampen om hvem som blir fylkesordfører står.

- Hvis Mevassvik blir fylkesmann så er vel kabalen klar, og du blir fylkesordfører?

- Nei, det blir vanskeligere. Hun er en viktig del i hele prosessen, og for fylkeskommuneprosjektet er det best at hun blir. Vi to har vært mest involvert, og kan bære dette videre. Og det er mange roller som skal fylles i nye Trøndelag. Men det er klart at hvis vi mister en så tung aktør, vil det gjøre jobben litt vanskeligere selv om vi skal klare dette uansett, sier han.

Utsatt

- Men blir det ikke enklere for deg å si at da blir Tore O. Sandvik fylkesordfører?

- Det har vi gode prosesser på internt, og ingen av oss tenker slik. Anne Marit har lave skuldre på om hun får den jobben eller ikke, og vi er enige om at vi skal gjøre det beste vi kan for å løfte Trøndelag, sier han.

Egentlig skulle Fylkesmannen bli utnevnt før jul. Men slik ble det ikke. Kommunaldepartementet ville torsdag ikke bekrefte at utnevnelsen skjer fredag, men Mevassvik sier det er bra hvis det kommer en avklaring nå.

- Utover det vil jeg ikke kommentere mitt kandidatur, sier hun.

Det vil heller ikke Inge Ryan da Adresseavisen ville ha en kommentar.

- Får sett mer av slekta

Det vil derimot Frank Jenssen. Stortingspolitikeren fra Sør-Trøndelag Høyre satt på første rad under store deler av Trøndelagsmøtet. Pausene ble brukt i telefon. Om det var kommunalminister Jan Tore Sanner han snakket med er uvisst, men Jenssen bedyrer torsdag at han ennå ikke vet hvem som blir fylkesmann for samlede Trøndelag.

Hjem til Steinkjer? Frank Jenssen (H) har halve slekta på Steinkjer. I dag avgjøres det trolig om får se mer til familien fremover.

- For meg er samfunnsengasjementet viktigst, og det ser jeg at er mulig å få til uten å være politiker, sier Jenssen.

- Hva er ditt største fortrinn sammenlignet med de andre søkerne?

- Jeg har en bakgrunn som gjør at jeg kjenner Trøndelag godt. Jeg kjenner statsforvaltningen, det politiske liv og Kommune-Norge fra utsiden og fra innsiden, sier Jenssen.

Han har vært kommunepolitiker gjennom svært mange år, statssekretær og kommunikasjonsdirektør i Arbeidstilsynet. Jenssen bor i dag på Nardo i Trondheim, og pendler til Oslo der han er stortingsrepresentant for Høyre.

- Er planen å flytte inn på hybelen til fylkesrådmann Odd Inge Mjøen, som pendler fra Melhus til Steinkjer?

- Halve slekta mi er fra Steinkjer. Så får jeg jobben, får jeg i alle fall sett mer til tante Hjørdis og tante Brit, sier Jenssen.

Høyre-Elin vil ha Ryan

kulturminister Linda Hofstad Helleland smilte bredt da Adresseavisen spurte hvem som blir den nye Fylkesmannen i Trøndelag fra og med 1. januar. Men hvem det blir vil hun ikke si.

- Det er flere gode kandiatare og det er viktig at vi får en person som samler Trøndelag, og setter regionen på kartet. Men hvem jeg ønsker vil jeg ikke si noe om, sier hun.

Høyres stortingsrepresentant fra Nord-Trøndelag, Elin Agdestein holder en knapp på nordtrønderen Ryan.

Robert Eriksson (FrP)

- Det er flinke folk alle tre, men jeg holder en knapp på Inge Ryan, sier hun, og får støtte fra Robert Eriksson.

-Han har et hjerte som banker hardt og ektefølt for Trøndelag, mener Eriksson.

Vil ha kvinne

Fylkesdirektøren i NAV, Bente Wold Wigum samarbeider mye med Fylkesmannen, og ønsker seg en person som er opptatt av arbeid,- og velferdsområdet.

- Men siden jeg er kvinne, kan det være hyggelig å samarbeide med kvinne også, sier hun.

Bente Wold Wigum

Mevassvik er også førsteønsket til fylkesvaraordfører i Sør-Trøndelag, Gunn Iversen Stokke. Senterpartikvinnen ønsker seg en kvinne, og roser Mevassvik for hennes jobb for et samlet Trøndelag.

- Men hun har ikke rikspolitisk erfaring, hva har det å si?

- Det mener jeg ikke har noe å si, sier hun.

Gunn Iversen Stokke (Sp)

Venstre håper Høyre

Hun får støtte fra både fylkestingspolitiker fra AP, Per Olav Hopsø Skurdal og Vikna-ordfører Amund Hellesø.

Amund Hellesø (Ap)

For Meråker-ordfører Kari Anita Furunes (Sp) er valget enkelt.

- Inge Ryan. Jeg er veldig fornøyd med jobben han gjør. Han kjenner Trøndelag godt, og har utøvd vervet veldig godt. Han er tydelig som fylkesmann i dag, og kjenner oss ordførere godt, sier hun.

Kari Anita Furunes (Sp)

Venstremann Jon Gunnes håper på Frank Jenssen.

- Han er kanskje ikke like flink politisk ettersom han ikke lyktes å bli ordfører. Men som byråkrat og fylkesmann vil han være et glimrende valg, sier Gunnes.

Jon Gunnes (V)

Utfordre ettpartistaten

Noe også FrPs fylkespolitiker Mats Ulset Ramo er enig i.

- Han er den best kvalifisert. For Trøndelag sin del, som nesten er ettpartistat, kan det være greit å få noen som passer på forvaltningen som har et annet politisk syn enn det etablerte. Slik at man får utfordret det rådende virkelighetsbilde for trønderske politikere. Det kan være positivt.

- Det du egentlig sier er at det ikke spiller noen rolle, bare det ikke er fra Arbeiderpartiet?

- Nei, det sier jeg ikke. Anne Marit kan bli en god fylkesmann, Men Trøndelag har godt av noen som ikke kommer fra den indre kretsen som har styrt begge fylkene de siste 16 år, og da tror jeg Frank kan komme med nye synspunkter og ideer.

Mats Ramo (FrP)