I forrige uke kunne Adresseavisen presentere nyheten om at Trondheim og Steinkjer var to av de ni kommunene som kunne få de nye integreringsmottakene.

Integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har i første omgang bestemt at det skal opprettes fem nye super-mottak. I dag ble det klart at det er Steinkjer, Larvik, Oslo, Bodø og Kristiansand som får de nye mottakene.

– Til sammen er det snakk om 500 plasser, sa Listhaug på pressekonferansen onsdag morgen.

Omfavnes av ordføreren

Det nye integreringsmottaket i Steinkjer starter opp våren 2017 ifølge en pressemelding fra UDI. Planene ble på forhånd omfavnet av Senterparti-ordfører Bjørn Arild Gram i Steinkjer.

Nyhetene om at Steinkjer får et av de nye super-mottakene kom dagen etter at det ble kjent at et av de to asylmottakene i Steinkjer, Steinkjer Mottak, legges ned fra 1. januar. Det kommunale mottaket drives videre.

- Jeg er veldig glad for at vi er en av de kommunene som nådde opp og får et av de nye integreringsmottakene. Dette er jeg veldig for, sier en positiv Gram til Adresseavisen.

Han viser til at kommunene er en av flere som på forhånd ble oppfordret til å melde sin interesse.

Trondheim nådde ikke opp

- Vi mener vi driver bra i dag. Vi har en veldig god voksenopplæring og vi har gode resultater på de målene som settes i integreringsprogrammet, sier han.

Gram er klar på at det likevel må være et mål å bli enda bedre. Han sier det var en av grunnene til  at kommunen selv etablerte mottak - for å håndtere integreringsprosessen på best mulig måte.

- Derfor har vi også ønsket å være med på det utviklingsarbeidet som nå foregår for å få folk ut i samfunnet og i ordinær virksomhet. Vi gleder oss til å ta fatt på dette, sier Gram

Også Trondheim var aktuell som etableringssted, men kom ikke med.

Venter på plass

Nesten 5000 personer som allerede har fått innvilget opphold, bor i dag likevel på asylmottak fordi de venter på å bli bosatt i en kommune. Det er blant annet denne gruppen Listhaug ønsker å nå med et bedre tilbud enn det de får i dag. Ideen om integreringsmottak ble lansert i en stortingsmelding fra mai i år.

Egentlig skulle de nye superasylmottakene åpnet allerede 1. oktober, men prosessen er blitt noe forsinket.