Guttens far sier at ingen har kontaktet dem med en beklagelse, og at de har lest om dette i mediene.

I en pressemelding fra Malvik kommune fredag ettermiddag skriver rådmann Carl-Jakob Midttun: «Fylkesmannen i Trøndelag har slått fast at Malvik kommune som skoleeier ikke har gjort det som kan forventes for å oppfylle en enkeltelevs rett til et trygt og godt skolemiljø. Jeg beklager sterkt at vi ikke har klart å oppfylle denne retten.»

Fem av seks nye tiltak er iverksatt

Han skriver videre om tiltakene som har vært gjennomført ved Vikhammer skole for å trygge denne elevens læringsmiljø, blant annet ekstra ressurser og innhenting av faglige råd. Disse «... har dessverre ikke vist seg å være gode nok».

Fylkesmannen ga i sitt vedtak Malvik kommune en liste med seks tiltak de plikter å gjennomføre. Tiltakene har tilsammen sju underpunkter.

«Disse punktene handler blant annet om endringer og forbedringer både i klasserommet, i friminuttene og på skoleveien. 5 av de 6 forbedringspunktene er iverksatt, og punkt 6 – som handler om å legge en plan som skal sikre et trygt og godt klassemiljø - vil bli fulgt opp innen fristen som er 20. juni, 2018.», skriver rådmannen i pressemeldingen.

LES LEDER: Et politisk ansvar å løse mobbesaken i Malvik

Trakassering fører til isolasjon

I saken som Adresseavisen har omtalt denne uken har foreldrene beskrevet situasjonen til gutten på skolen. Sønnen deres kommer seg på skolen bare et par-tre dager i uken. I dag isoleres barnet på et grupperom når han er på skolen. Til dette har fylkesmannen kommentert at «...en slik organisering ikke ivaretar (elevens) rett til å være en del av fellesskapet.» Sakkyndiges vurdering er at isolasjon ikke er til det beste for gutten.

LES BAKGRUNN: Gutten isoleres på grupperom på grunn av trusler, vold og krenkelser

- Han blir truet og skjelt ut. I vinter ble han truet med knivbladet på en Leatherman. Ved flere tilfeller har sekken hans blitt tømt og tingene hans kastet omkring. Klær og eiendeler har havnet i do og blitt tisset på. Dessuten har telefonen hans og brillene blitt knust. Gutten vår er aldri ute i skolegården i friminuttet og skoleveien er vanskelig, sier faren.

Foreldrene har kjent til overgrepene og ventet på tiltak som virker i to og et halvt år, fra det første av tre enkeltvedtak ble opprettet på deres sønn.

Alle har rett på godt skolemiljø

Et viktig krav i opplæringsloven og FNs barnekonvensjon er at alle barn skal bli hørt i mobbesaker. I pressemeldingen fra kommunen understrekes at det er elevens opplevelse av egen skolehverdag som avgjør.

«Alle barn og elever i Malvik har et soleklart krav på et oppvekst- og læringsmiljø som fremmer helse, trivsel og læring. Og det er elevenes egen opplevelse av hvordan de har det på skolen som er avgjørende. Derfor skal skolene ta enhver melding om at noen opplever krenkelser på alvor.»

Videre skriver de at de skal legge til rette for kontinuerlig utviklingsarbeid og for et godt læringsmiljø for alle.

«Vi skal også sørge for bred kompetanse i forebygging, avdekking og håndtering av mobbing i skolene våre. Dette er et kontinuerlig arbeid som har høy prioritet fra kommunens side.»

Ønsker ikke å kommentere nå

«Rådmannen finner det ikke riktig å kommentere påstander og karakteristikker gjennom media nå.», skriver kommunalsjef Ester Sandtrø i en e-post til Adresseavisen fredag ettermiddag.

Ester Sandtrø, kommunalsjef Malvik sier kommunen ikke ønsker å kommentere saken ytterligere før de har møtt med foreldre og ansatte ved skolen. Foto: Privat

Kommunen har invitert alle foresatte og ansatte på trinnet det angår til et møte i neste uke for å få en dialog med de som er berørt, og ber om forståelse for at dette gjennomføres før ytterligere kommentarer gis. Ifølge pressemeldingen begrunnes dette i at «... foresatte ikke skal gå inn i ferien med ubesvarte spørsmål.»

«Rådmannen vil på nytt understreke at vi tar disse sakene på største alvor, og vil legge til rette for en god dialog mellom skole og hjem», skriver Sandtrø i e-posten.

Rådmannen vil gi en redegjørelse til de folkevalgte i Malvik førstkommende mandag.