foto
Kuhegre er et spesiell fugl som liker å spise insekter av kyr. Foto: Morten Vang/www.fuglefoto.net

Mellom 30 og 40 «fuglepaparazzier» og fugleinteresserte kastet seg raskt inn i bilen og reiste til Moen ved Mosjøen i Tydal da ryktene om at en kuhegre hadde dukket opp spredte seg i miljøet.

Morten Vang har sett fuglen i Steinkjer i 2009, og vurderte derfor at han skulle bli hjemme.

- Men fristelsen ble for stor da jeg fikk høre at hun var fotogen også. Da måtte jeg bare dra, sier han.

- Foventer flere kikkere

Klæbyggen deltar i det nasjonale varslingssystemet for sjeldne fugleobservasjoner (BirdAlarm) og da den første meldingen tikket inn mandag ble det liv i fuglemiljø-leiren. Tirsdag ble det bekreftet av fuglekjennere i Trondheim at det faktisk var en eksotisk kuhegre som var på besøk.

Vang reiste etter jobb onsdag ettermiddag, og møtte flere sjelefrender som sto klar med kamera rundt beiteområdet. Ifølge grunneier hadde fuglen vært på beitet i minst én uke.

- Jeg forventer at det kommer enda flere fuglekikkere etter hvert. Da samme fuglen viste seg i Nord-Trøndelag i 2009 kom folk fra hele landet, sier Vang, som selv ble bitt av fuglekikker-basillen på starten av 90-tallet. Han bruker gjerne ei helg på å kjøre til Rogaland så lenge han får en sjelden fugl i kameralinsa.

- Tillitsfull

Han bruker ordet sensasjon når det gjelder kuhegra, og synes det er stor stas at det spesielle besøket også viser seg fra sin beste side.

- Den var veldig tillitsfull. Vi kunne sitte på ti meters hold og ta bilder. Kyrne gikk jo imot oss, og da kom kuhegra diltende etter for å forsyne seg med insekter av kua, sier Vang.

Da Vang befant seg på beiteområdet var det rundt 15 andre personer som sto og observerte fuglen på samme tidspunkt, men det virket ikke som fuglen lot seg stresse av dens nye kjendisstatus.

- Den var ikke sky i det hele tatt, fastslår Vang.

- Årets observasjon

Informasjonskonsulent Magne Myklebust i Norsk ornitologisk forening i Trondheim forteller at dette er den første observasjonen av en kuhegre i Sør-Trøndelag.

- Dette er en sjelden fugl i Norge. Da jeg hørte om det tenkte jeg at det var oppsiktsvekkende og spennende. Jeg skjønte at mange ville dra for å se den. Jeg vil vel kalle det årets observasjon i Sør-Trøndelag, sier han.

Han forteller at det har vært fem funn av kuhegre i Norge siden 1988. To ganger i Finnmark på 80-tallet, én gang i Nord-Trøndelag i 2009 og i Møre og Romsdal i 2011.

- I 2009 var det samme fugl som ble observert i Flatanger og Steinkjer. Men ellers er det svært sjelden at denne fuglen kommer til Norge. Den er derimot veldig vanlig rundt Middelhavet, sier Myklebust.

- Feilkalibrert gps

- Hva er årsaken til at den drar nordover?

- Det er sannsynligvis noe feil med trekkmekanismen til denne fuglen. Den naturlige gps-en til fuglen er feilkalibrert. Nå er det knyttet spenning til om den får korrigert seg eller om den fortsetter videre til snø og kulde. Da kan den få problemer med å overleve, forklarer Myklebust.

Han karakteriserer arten som veldig spesiell, og det er den eneste fuglen i Europa som plukker insekter av kyr ved å blant annet sitte på ryggen til dyrene den spiser av.