34-åringen står i Oslo tingrett tiltalt for for å ha inngått terrorforbund (straffelovens §147a fjerde ledd) samt deltakelse i terrororganisasjonen IS (straffelovens §147d).

Han nektet onsdag straffskyld på begge punkter.

Ber om utsettelse

Straffesaken mot den terrortiltalte nordtrønderen startet med en begjæring om utsettelse av hele saken på grunn av nye opplysninger.

- Det er levert inn begjæring om utsettelse av hele saken, subsidiært avvisning av post to i tiltalen, opplyste tingrettsdommer Jannicke Johannessen.

Tiltalt i Kilis

34-åringen mener han allerede er frifunnet for deltakelse i terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) i Tyrkia. Forsvarer Siri Langseth argumenterte derfor for at det etter all sannsynlighet skal foreligge en frifinnende dom i saken fra Tyrkia. Langseth viser her til uskyldspresumsjonen i jussen, hvor det grunnleggende rettsprinsippet er at man er uskyldig inntil man er endelig dømt i en straffesak.

Rettsaken skulle opprinnelig ha startet mandag, men ble utsatt til onsdag, da påtalemyndigheten fikk ukjente opplysninger i saken da nye dokumenter ble oversatt fra tyrkisk i helga.

Forsvarer Siri Langseth viste til rettsdokumenter fra Tyrkia.

- Det er foretatt avhør av tiltalte i Kilis 2. mai, og det er tatt ut en tiltale mot min klient 4. mai i Kilis, opplyser hun.

Nordtrønderen skal ha vært tiltalt for deltakelse i en væpnet terrororganisasjon.

Forvareren mener videre at det vil være en krenkelse av nordtrønderen at tiltalen leses opp i retten.

- Krenkelse etableres i det man leser opp tiltalen. En tiltale er den sterkeste formen for mistanke som kan rettes mot en person, sier Langseth.

I 2015 prøvde Adresseavisen å finne svar på hvorfor tre etnisk norske nordtrøndere som kjente hverandre plutselig dro til Syria

Savner endelig dom

Straffeutmålingen i Tyrkia er ifølge forsvarer tilnærmet lik norsk straffeutmåling for deltakelse i en terrororganisasjon.

Ifølge den terrortiltalte nordtrønderen er han av den oppfatning at han ble frifunnet.

- Vi savner en endelig dom i saken, men siden tiltalte ble løslatt i august fra tyrkisk varetekt, så underbygger dette hans opplysninger, sier Langseth.

Den terrortiltalte verdalingen sto tiltalt sammen med en tunisier han rømte fra IS-kontrollerte Syria sammen med.

- Vitneforklaringen til tunisieren er en del av bevismateriale i tiltaltes sak. Det skal foreligge en logg og beslaglagt bevismateriale, samt en saksmappe i sin helhet.

En annen vinkel

Påtalemyndigheten ser uskyldspresumsjonen fra en annen vinkel.

De mener at tiltalte ble løslatt av tyrkiske myndigheter etter tre og en halv måned, fordi de ønsket å deportere ham. Bakgrunnen mener påtalemyndigheten, var at de ikke så noen grunn til å ha ham i tyrkiske fengsel.

- Vi savner selvfølgelig også en dom. Det er ikke lett å få ut noe fra Tyrkia slik forholdene er nå, sier politiadvokat og medaktor i saken, Thomas Blom.

Påtalemyndigheten motsetter seg forsvarerens begjæring.

Ingen utsettelse

Etter en pause for å vurdere onsdagens begjæring om utsettelse, kom retten tilbake. Dommer Jannicke Johannessen avviste ønsket.

- Ingen skal bli straffeforfulgt for andre gang i en sak personen allerede er dømt i. Dette gjelder innen samme stat, altså Norge, sa dommer Johannessen.

Terrorettssaken startet i Oslo tingrett onsdag morgen. På bildet er aktor Kim Sundet i samtale med forsvarerne (f.v.) Siri Langseth og Elisabeth Myhre. Foto: Kristin Svorte