Kompisduoen Hans Kristian Werkland (20) og Inge Sandvik (27) har på fem jaktdager skutt 83 grågjess.

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag tillott i år å starte jakten tidligere enn vanlig grunnet den store bestanden av grågjess på Hitra og Frøya. Derfor har det siden 26. juli vært lov å jakte på grågjess. Werkland anslår at grågåsen blir to uker til før de drar sørover.

Det var Froya.no som først omtalte saken.

Har ikke fått sove

- Det er et «kick». Det er jo sånn at du ikke får sove om kveldene fordi du gleder deg sånn, sier Werkland.

Kompisene jakter fra tre om natten til ti om morgenen. Med seg har de også hunden Tyra, en tysk jaktterrier på fire og en halv måned.

- Vi sitter stort sett og venter på dem. Når det lander en flokk i nærheten sniker vi oss innpå, typisk til vi er femten meter unna. Da pleier det å være ganske enkelt å treffe. Så får vi hunden til å hente gåsen, sier Werkland.

Dette har duoen gjentatt hele 17 ganger på en dag, likevel er de ikke lei.

LES OGSÅ: Dette er første gang metoden med massefangst av gjess er gjennomført i Norge

Gåseburger

Werkland startet å jakte grågjess da han var rundt ti år gammel. Da ble han med naboer og slektninger.

I år de prøvd forskjellige måter å tilbrede gåsen. Hovedsakelig har de stekt gåsebrystene, men til helga blir det noe nytt - gåseburger.

- Det er veldig artig, jeg har ikke gått lei ennå, sier Werkland.

Tidlig jakt

I år tillot Fylkesmannen i Sør-Trøndelag en tidligere jaktstart for enkelte områder på Hitra og Frøya. Det betyr at man kunne starte jakten 26. juli i steden for 10. august innenfor visse begrensninger på tid og sted. Werkeland forteller at det på Frøya har vært oppe til diskusjon flere ganger å flytte jaktsesongen tidligere for å få bukt med grågås-bestanden.

- Problemet er at gåsa spiser den dyrka marka til bøndene, og vi tidligere ikke har fått skutt nok i jaktsesongen. Derfor synes jeg det er bra at vi får flere dager i år, sier Werkland.

I fjor ble det ifølge Werkland levert en underskriftskampanje om tidigere jaktstart til miljøkonsulenten på Frøya.

Anslag fra Statistisk sentralbyrå tilsier at det felles 800 til 1400 grågjess i året, og ansalgene har blitt noe nedjustert siden 2013.