Foruten noen år i Hedmark som fjøskontrollør, har Elias Evjen bodd på gården sin i Evjen i hele sitt liv. Gjennom alle år har han levd som ungkar.

- Det er nå bra det. Alene er jeg min egen frie herre, sier Elias.

Les alle Adresseavisens saker fra Rindal til Bindal

Traktormekker

Som fri herre liker Elias best å mekke på maskinelle gjenstander. Særlig motoren til rødtassen og gråtassen han har satt inne på låven blir vedlikeholdt jevnlig.

- Gråtassen er kjøpt brukt, og fungerer bra. Den ser akkurat lik ut som den faren min brukte, da han drev gården. Jeg har ikke brukt den i år ennå, men det kan være jeg tar den ut senere i sommer.

Gårdsgutt: Elias er ekte melhusbygg, med stor kjærlighet for gården på Evjen. Foto: Leikny Havik Skjærseth

Selv om tiden ikke har stått stille på Evjen, ser det visstnok ganske likt ut som det gjorde i Elias sin barndom -  da det var faren som kjørte gråtass på åkeren.

- De fleste husene som står her, sto der den gang også. Vi var fem søsken som bodde sammen i huset mitt. I nabohuset var det fire andre unger på vår alder som vi lekte med, så vi var en stor gjeng som holdt sammen her på Evjen.

Og i godt lag med søsken og venner ble det også uført ett og annet pek.

- Jo da, det ble vel en del rampestreker. Men det var ingen som var spesielt utsatt. Det gikk utover de fleste.

Frikar: Elias har aldri hatt kone, men det har ifølge ham selv aldri vært noe savn etter det. - Nei, jeg klarer meg bra på egen hånd. Foto: Leikny Havik Skjærseth

Lærte å respektere

Selv om Elias kunne være litt smårampete i sine yngre dager, lurer han på om dagens ungdom kanskje mangler noe av respekten overfor eldre, som han mener fantes før.

- Jeg sitter ikke å reflektere så mye egentlig, men vi var jo to familier som bodde tett på hverandre her i gamle dager. Vi var alle involvert i gårdsarbeidet, og vi lærte å respektere hverandre på den måten. Jeg har et inntrykk av at dagens unge kanskje ikke ser opp til eldre slik vi gjorde.

Rampete: Elias forteller om en barndom der man både drev med rampestreker og respekterte de eldre i bygda. Foto: Leikny Havik Skjærseth

Elias har ingen planer om å reise særlig langt i sommer.

- Nei. Jeg blir nå her i huset, sier han og flirer, mens han blikker oppover husveggen, som sikkert kunne trengt et strøk maling. Men som fri herre bestemmer han selv når det blir. Om det blir i det hele tatt.