I 20 år har stemningen i handelsnæringen i Midtbyen vært som i et gravfølge. Omsetningskurven har i år etter år vist økning som har vært lavere enn prisveksten, mens kjøpesentre og stadig flere og større butikker i randsonene har økt kraftig, særlig på Lade og Tiller.Nå kan nedgangen være snudd til økning. Tall fra omsetningsbarometeret til Samarbeidsgruppen Midtby'n viser at butikkene i Midtbyen i 2005 økte omsetningen for andre år på rad. Ifølge Jarle Pettersen, daglig leder i Samarbeidsgruppen, er det første gang på 20 år at omsetningstallene peker oppover. I 2004 økte handelen med 3,8 prosent, mens økningen i 2005 ble på 5,6 prosent.De siste tallene fra den såkalte Trondheimsindeksen viser at butikkene i Midtbyen i juli og august i 2005 økte markedsandelen av den totale detaljomsetningen i Trondheim fra 15,8 til 16,3 prosent. - En økning på 0,5 prosent høres kanskje ikke mye ut, men det er trolig første gang siden City Syd åpnet dørene at Midtbyen øker sin andel av den totale omsetningen i Trondheim. Dette er en meget gledelig utvikling for Midtbyen, og det blir spennende å se om utviklingen bekreftes i neste utgave av Trondheimsindeksen, sier Pettersen.

Trend eller blaff?

Trondheimsindeksen utarbeides på oppdrag fra Næringsforeningen i Trondheim av Rolf O. Svendsen i markedsanalyseselskapet Avant Management. - Det er for tidlig å slå fast at det er en sikker tendens at Midtbyen øker sin markedsandel, men fremgangen på Trondheimsindeksen underbygger Midtbygruppens egne tall, sier Svendsen.Han bekrefter at det i hvert fall er første gang siden Trondheimsindeksen startet i 2000 at Midtbyen tar et jafs av kaka. Da målingene startet, hadde Midtbyen over 20 prosent av detaljhandelen. Dette har falt jevnt og trutt, til litt over 16 prosent på den siste målingen i juli og august i fjor. - Det kan virke som at Midtbyen har falt jevnt siden slutten av 80-tallet, men det finnes presise tall kun for de siste seks årene, sier Rolf O. Svendsen.Omsetningsindeksen fra Samarbeidsgruppen Midtby'n utarbeides på bakgrunn av tall fra 59 forretninger i ni ulike bransjer. Utvalget utgjør om lag en firedel av omsetningen i detaljhandelen i Midtbyen. Det statistiske grunnlaget for Trondheimsindeksen er omsetningstall fra 450 forretninger i Midtbyen.

Utvidet åpningstid

Jarle Pettersen mener det er flere årsaker til fremgangen i Midtbyen.- Den kanskje viktigste er at vi gjorde noe med åpningstiden i butikkene. Omsetningsindeksen gjorde et kraftig byks da åpningstiden ble utvidet til klokken 18 fra mandag til lørdag i fjor høst, sier Pettersen.Han tror at Olavsfestdagene har utvidet bruken av byen, Kosmorama og et generelt høyere aktivitetsnivå i sentrum, også har bidratt til de hyggelige omsetningstallene for Midtbyen. Midtbygeneralen gir videre ros til Næringsforeningen og til Trondheim kommune for at forholdene er lagt bedre til rette.- Men det gjelder ikke Torvet. Økningen kommer på tross av at Torvet er blitt bilfritt, mener Jarle Pettersen.

Pastiller. Karl-Erik Ødegaard handlet i går pastiller av Anbjørg Myhre. Foto: Foto: Steinar Fugelsøy
Både og. Brit Marie Gjønvik og Morten Mortensen Kvelstad handlet både konfekt og tobakksvarer i nybutikken i den nygamle tobakksforretningen Chr. Sørensen i går. Foto: Foto: Steinar Fugelsøy
Tipping. - Jeg har savnet tippekiosken i årene etter brannen, sier Berit Jenssen. Foto: Foto: Steinar Fugelsøy