Ellefsen og kona kjøpte tomta i Lianvegen av en eldre dame som hadde bodd på Lian siden slutten av 1940-tallet. Huset var helårsbolig, og Ellefsen fikk tillatelse til å bygge helårsbolig i 1988 etter å ha revet det gamle huset. Men i den gjeldende reguleringsplanen fra 1985 er bygget klassifisert som hytte. Dersom alternativ 0 eller 1 blir valgt, må han flytte fra hjemmet.- Jeg fikk feil status på huset da gjeldende reguleringsplan ble vedtatt. Til tross for at jeg hele tiden har kunnet bevise overfor kommunen at boligen ble brukt som helårsbolig av den forrige eieren, sier Stig Ellefsen.

Vanskelig sak

Ellefsen peker på at historien gjør Lian-saken kompleks. - Enkelte har tatt hytter ulovlig i bruk, andre har bygd ut ulovlig, mens atter andre mener hjemmet deres faktisk fikk feil status den gang reguleringsplanen ble vedtatt. Både av mediene og kommunen blir mange av oss stemplet som lovbrytere fordi vi holder på en rettighet vi mener vi har. Det er belastende. På en annen side er det selvsagt folk som har tatt seg til rette, og som kan tjene på ulovligheten, sier Ellefsen.Han mener mange på Lian har blitt ofre for kommunens historieløshet og tiltaksløshet.- Mangelen på en plan har hindret oss i å bygge ut på vår egen tomt. Omkvedet har hele tiden vært: «Vent til nye planer for Lian blir vedtatt.» Vi har stått på stedet hvil og ikke fått lov til å gjøre stort fordi vi enten bor innenfor markagrensa eller i et friområde, sier Ellefsen.- Men flere har faktisk bygd ulovlig og foretatt ulovlig bruksendring?- Jo, jeg er enig i det. Men hva kan man forvente av folk som i årevis har måttet bo på 30-60 kvadrat i en bolig de mener er helårsbolig? Og som aldri har fått annet enn negative svar på utbyggingssøknader, samtidig som naboen får bygge ut? illustrerer han.Kommunens høringsrunde viser at de fleste anmerkningene gjelder beboere som vil skifte status fra hytte til helårsbolig.

På stedet hvil. Stig Ellefsen er en av lianbeboerne som har ventet i årevis på en ny reguleringsplan for Lian. Foto: IVAR MØLSKNES