Betty blir kalenderpike

- Du skjønner at du er dødelig- her er det bare å leve, sier Betty Johnsen om det å få brystkreft. Dermed fikk hun ideen til en kalender til inntekt for kreftsaken.

Saken oppdateres.

Betty Johnsen oppdaget en kul i brystet i 2005. I dag er hun brystkreftoperert og har fjernet det ene brystet. Midt oppe i en tøff situasjon tenkte Betty at det må da gå an å gjøre en innsats for kreftsaken. Hva med en kalender til inntekt for Kreftforeningen?

Betty Johnsen er kjent blant annet gjennom bandet Betty Big Boom band, og har stått åpent fram med sin fortid som rusmisbruker i tenårene. Hun startet også kafeen Stolt. Hun er utdannet barnevernspedagog.

Kalenderpiker

- Hvordan fikk du ideen til en kalender?

- I utgangspunktet var det filmen Kalenderpikene, der voksne kvinner i England laget kalender med nakenbilder av seg selv og samler inn penger til kreftavdelingen på det lokale sykehuset. De fikk inn millioner av kroner. Jeg lo sånn da jeg så den filmen, og tenkte at det må da gå an å gjøre noe sånt, sier hun.Lykke

Det ble likevel ikke bilder av kreftopererte kvinner med nakne bryst i kalenderen. I stedet valgte fotograf Lasse Berre og billedkunstner Kristine Maudal å lage en kalender med temaet lykke.

Lykke er også navnet på kalenderen. Den skal vise 12 kvinners oppfatning av lykke, og hvordan de tar vare på de små øyeblikkene av lykke som dukker opp til tross for en alvorlig sykdom.

Betty har stilt opp på det første bildet, og nå skal Kreftforeningen rekruttere 11 andre kvinner til kalenderen.Glede over å leve

- Hva er lykke for deg?

– Det er gleden over dagen i dag, over livet. Jeg ser det mye sterkere enn jeg gjorde før. Bare å innse at det er nå jeg har ungene mine. Å ta inn den kjærligheten.

Betty sier at det å bli rammet av brystkreft paradoksalt nok har gjort henne glad.

- Jeg fokuserer annerledes. Du får deg sjøl rett i trynet. Du skjønner at du er dødelig- her er det bare å leve.

Slik tenkte hun ikke før hun ble syk.

- Jeg utsatte ting, planla meg i hjel, og levde i fortida. Nå er det dagen i dag som teller. Det høres så lett ut. Jeg håper at folk slipper å bli syke for å skjønne det.

Folkemøte

Bildet av Betty avdukes på Britannia Hotell 9. oktober, der det blir et arrangement i forbindelse med Rosa Sløyfe-aksjonen.

Bettys mann Bernt skal fortelle om hvordan det oppleves å være ektefelle til den som får en kreftdiagnose, og Betty skal spille med bandet sitt, Betty Big Boom Band.

- Det blir et folkemøte, med mange gode krefter som jobber sammen, forteller Betty Johnsen.Fit for fight

Betty er fortsatt sykmeldt. Å bli helt frisk tar tid.

- Poenget mitt er å være fit for fight når jeg kommer tilbake. Om det tar to år, når jeg skal jobbe 25 år til, hva gjør vel det? De fleste kvinner går for fort tilbake til arbeidslivet etter en kreftdiagnose, sier hun.Talefør kvinne

Kalenderen kommer ut i 2008. Over nyttår skal Betty være med på turné over hele landet, og spille med bandet.

- Mitt personlige mål med å være med, er å utvikle meg og bli friskere. Hvordan vi brystkreftopererte med verdighet og selvrespekt kan synes at vi er like fine som alle andre.

Betty er ikke bekymret for at turneen skal bli stressende for henne.

- Dette er bare på plussiden. Jeg er en talefør kvinne, og jeg er bare nødt til å være med og gi brystkreften et ansikt! fastslår Betty Johnsen.Møt Betty Johnsen på nettmøte mandag 9. oktober

 
 
På forsiden nå