Etter å ha tilbrakt nok en natt i bilen, var tiggerne fra Slovakia i går tilbake på gata i Trondheim. Fire av dem sitter på steder rundt i byen, mens den femte går mellom dem og «passer på».

Ville jage vekk

- Vi har ikke noe med de rumenske tiggerne å gjøre. Tvert imot forsøker noen av rumenerne å jage oss vekk, de sier at Trondheim er «deres» by, sier Ladislav - en av slovakene. Gruppen fra Slovakia består av Ladislav, to familiemedlemmer og to venner. - Vi hadde med oss tre trekkspill og gitar for å underholde på gata. Men rumenerne nektet oss dette. For ca. halvannen uke siden tok noen seg inn i bilen vår og stjal instrumentene, jeg tror nok det var rumenerne, sier Ladislav.Han sier at uten instrumentene er gruppen fra Slovakia nødt til å tigge. - Men vi opptrer ikke aggressivt og pågående, slik de andre gjør. Vi sitter i ro og lar folk bestemme selv om de vil gi, understreker han

Ingen jobb

Ladislav er 24 år gammel, har kone og to barn på fire og to år. For tre år siden hadde han en hjerteoperasjon som har redusert ham, noe han «beviser» ved å trekke opp skjorta og vise et operasjonsarr over brystet. Ifølge ham selv har han nytteløst søkt arbeid både i Slovakia og Tsjekkia.- Dere må gjerne komme til Slovakia og være med når jeg søker jobb, så får dere se hvor vanskelig det er, sier han.

Høy arbeidsledighet

Ifølge offisiell statistikk er arbeidsledigheten i landet om lag 10 prosent, og cirka en femtedel av befolkningen lever under fattigdomsgrensen. Det er ikke første gang Ladislav er i Trondheim.- Tidligere har vi vært i Tyskland, men der jaget politiet oss bort. I Oslo var vi også, men det var bare problemer. I Trondheim går det derimot ganske greit. Vi har vært her tre ganger, sier Ladislav. - Organiserer du turer til Trondheim? - Nei, nei. Jeg har med familie og venner, det er mange i nød i Slovakia, hevder tiggeren. Bilen de reiser til Norge i, har han fått låne gratis av en kamerat for én måned. Pengene tiggergruppen får fra folk, deler de likt ved dagens slutt. De fem deler også bensinutgiftene mellom Slovakia og Norge.