Gammelt nytt om Tiedemann-fisker

NRK har oppdaget at fiskeren Hans Peter Wiggen fra Ilsvikøra sto modell for Tiedemann Tobaks berømte reklame. Lørdag presenteres dette som en nyhet i en radiodokumentar i P2. Saken har imidlertid vært godt kjent i Trondheim i mange år, og er flere ganger omtalt i Adresseavisen.

Saken oppdateres.

Forhåndsomtalen av dokumentaren ble trykt av flere aviser i går og den «gode historien» fant veien til mange nettsteder, deriblant adressa.no.

Radiodokumentaren er laget av Webjørn S. Espeland som forteller at han har hentet opplysninger fra flere hold, bl.a. Tidemanns arkiver, lokalaviser og en rekke muntlige kilder før han kom frem til sin endelige konklusjon.

Underveis var han også innom en snekker fra Asker og en fisker/organist fra Vardø før han endte opp med Wiggen som sin mann.

Espeland blir i samtale med Adresseavisen overrasket når han blir konfrontert med at det er velkjent historie i Trondheim at Tiedemann hentet sin piperøkende modell på Ilsvikøra.

Selv kom han på sporet av Wiggen da han fant et bilde av ham i samlingene etter kunstneren Otto Valstad som i 1890-årene gjorde en del reklamearbeid for Tiedemann.

Adresseavisens kilpparkiv har Espeland derimot ikke gått inn i. Her finnes det en god del stoff om Hans Peter Wiggen (1830-1896) og hvordan han «solgte» sitt skjeggete fjes til tobakksfabrikanten, som utnyttet det karakteristiske ansiktet på skilt, tobakksesker etc.

Blant annet ble historien fyldig presentert av avisen i 1993 i forbindelse med en utstilling av gamle reklameeffekter i daværende Galleri Olav i Olavskvartalet.

Her fortelles det at Wiggen, en velkjent skikkelse både på Øra og ellers i byen, fikk en to-krone og en flaske sprit i betaling for å stille som modell.

Det er for øvrig det samme resultat som Espeland har kommet frem til i sin dokumentar.

 
På forsiden nå