Stolt Arve på sokkel

En statue av fiolinist Arve Tellefsen kan komme på sokkel i parken ved Frimurerlosjen. Kjøpmann Trond Lykke har tatt initiativet og vil betale statuen.

Saken oppdateres.

-.Jeg er litt flau, og samtidig kry og stolt. Å komme på sokkel mens man lever er spesielt, sier Tellefsen.

Han forteller at han trodde det var en spøk, da han i vinter fikk et brev fra Lykke hvor han fortalte om ideen.

- Vi har ikke tradisjon i Trondheim for å ha noen fra kulturlivet på sokkel, vi har statuer av krigere og idrettsfolk. I motsetning til i Bergen, hvor både fiolinister og komponister står på sokkel, sier Tellefsen.

- En av byens store sønner

Trond Lykke (bildet) ønsker at statuen skal stå i parken ved Frimurerlogen, men er også åpen for andre forslag. Tellefsen synes også at parken ved Frimurerlogen er et passende sted.

- Frimurerlogen var i min ungdom konsertsalen i Trondheim. Jeg har spilt der hvert eneste år, og den er en av Norges fineste konsertsaler, sier Tellefsen.

Statuen av Hjallis som i dag står i Kongens gate utenfor Mercur kjøpesenter, var Lykkes tusenårsgave til Trondheim. Går det som Lykke vil, kommer Tellefsen-statuen til å stå på skrå over gaten for Hjallis-statuen.

- Tellefsen er en av byens store sønner. Han har hatt flotte konserter i Frimurerlogen og har bidratt med mye til byen. Det er veldig stor musikkinteresse i Trondheim, og Tellefsen er en verdig representant for musikken. På samme måte som Hjallis er for idretten, sier Lykke.

Neste sommer

Han forteller at kunstneren Per Ung allerede har sagt ja til å lage statuen av Tellefsen, og at den lages i bronse. Det er også Ung som laget Hjallis-statuen.

- Statuen av Hjallis er 50 prosent større enn hva han er i virkeligheten, statuen av Tellefsen bør være én til én. Det mener også kunstneren, sier Lykke.

Statuen kan være ferdig til å komme på sokkel neste sommer, men først må Trondheim kommune si ja.- Bør ha lært

- Bystyret i Trondheim har vedtatt prosedyrer for hvordan givere skal gå frem. De må ikke komme først når statuen er ferdig, sier kommunaldirektør for kultur, Gerhard Dalen.

Han forteller at bystyret vedtok prosedyren etter flere saker, hvor givere og Trondheim kommune ikke har vært enige om plasseringen av skulpturer.

- Det er fint at folk er villige til å gi gaver, men det må skje innenfor de rammer som gjelder for byen. Lykke bør ha lært. Det var mye frem og tilbake med Hjallis-statuen, sier Dalen som påpeker at han ikke har noe imot en statue av Tellefsen.

 
På forsiden nå