Sokolovas advokat Leif Strøm er ikke overrasket over at departementet ikke vil vurdere en endring av utlendingsloven.

– Det kan være vanskelig å fatte den rette beslutningen i en presset situasjon, sier han.

Strøm har ikke fått svar fra Utlendingsnemnda (UNE) på omgjøringsbegjæringen og søknaden om utsatt iverksettelse av utkastelsen, som er satt til 4. februar. Får han ingen avklaring fra UNE innen fredag, vil han anbefale Sokolova å ta saken til retten.

- Hvis hun følger mine råd, vil vi levere inn en stevning og begjæring om midlertidig forføyning, for at rettsapparatet skal foreta den utsettelsen som UNE eventuelt ikke gir. Parallelt må vi sende inn en ny begjæring om utsatt iverksettelse til UNE, med grunnlag i den rettslige prosessen som igangsettes.

- Utdannede må særbehandles

NTNU-rektor Tørbjørn Digernes ville i går kveld ikke uttale seg om Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssens påstand om at NTNU har gjort noe straffbart ved å la Nadejda Sokolova fortsette sitt doktorgradsarbeid, til tross for at hun ikke har arbeidstillatelse.

– Jeg har ikke nok innsikt i formalitetene rundt hennes status i dag, til å kunne uttale meg om det, sier Digernes.

Når det gjelder det faktum at departementet ikke vil vurdere en lovendring, fordi det vil medføre en forskjellsbehandling av innvandrere, holder han fast på det han tidligere har uttalt:

– Jeg mener vi har en situasjon, med et internasjonalt kunnskapssamfunn, der det er svært viktig med utveksling mellom fagmiljøer i ulike land. Hvis vi skal være en del av dette samfunnet, må vi gå inn på en tenkning der det ikke kan være likhet mellom alle kategorier, sier rektor.