Det var i mai i fjor at daværende politimester Per M. Marum besluttet å anmelde en av bloggene som omtalte Obiora-saken for ærekrenkelse. Gudbrandsdal politidistrikt har etterforsket saken, og besluttet nylig å henlegge den.

- Vi har gått gjennom saken og besluttet at allmenne hensyn ikke krever påtale. Saken er nå formelt henlagt, sier politiinspektør Olav Sørby ved Gudbrandsdal politidistrikt.

- Er ulovlig

Denne avgjørelsen skuffer ledelsen i Sør-Trøndelag politidistrikt.

- Vi anmeldte dette for å få vurdert lovligheten av bloggerne sin virksomhet. Det har vi fått svar på. Men vi må si at vi som arbeidsgiver er litt skuffet over at det ikke ble mer reaksjon enn dette svaret, sier påtaleleder Harald Moholt ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Selv om ærekrenkelsessaken henlegges, mener Gudbrandsdal politidistrikt at bloggernes aktivitet er ulovlig, poengterer Moholt, som ikke tror det kommer noen klage på henleggelsen.

- Henleggelsesbegrunnelsen kan fortolkes slik at de mener at dette er ulovlig, men de har funnet ut at det ikke skal påtales – i alle fall ikke denne gangen. Det ligger i kortene at bloggerne ikke kan fortsette å drive denne virksomheten, sier Moholt, og legger til at det trolig ikke kommer noen klage på henleggelsen.

Navnga politimann

Adresseavisen omtalte bloggen for første gang i mars i fjor. Nettsiden hadde da navngitt, avbildet og anklaget en politimann for å ha drept Eugene Eijke Obiora.

Bloggen startet med disse ordene: «Eugene Eijke Obiora kom den 7. september 2006 til sosialkontoret i østbyen av Trondheim, men vendte aldri hjem igjen. (....) Etter et basketak utenfor ble Obiora kvalt av politimannen NN (anonymisert av Adresseavisen), med tre andre politimenn som medhjelpere».

I en pressemelding poengterte Per M. Marum at politifolk må slippe å bli hengt ut på denne måten.

- Vi ønsker å anmelde denne bloggen fordi vi mener mye av innholdet er direkte ærekrenkende mot politimannen. Det er også viktig for oss å markere at politifolk har krav på personvern og at de i likhet med andre må slippe å bli hengt ut med navn og bilde før en etterforskning er avsluttet, sa Marum.

- Ikke overrasket

Jan Roger Ljønes i nettverket Respekt, og en av personene bak bloggen, ble ikke overrasket da han fikk nyheten om henleggelsen i går.

- Vi hadde ikke forventet at politiet gikk videre med dette. Det ville vært lite taktisk av dem, sier Ljønes, og peker på at det ville ha kostet mye jobb og penger å ta tak i de mange hundre som deltok i bloggaksjonen.

- Hva skjer med bloggen deres nå?

- Den står der den står, men blir vel lagt ned på et tidspunkt, svarer Ljønes.

- Dere har ikke planer om nye utfall mot enkeltpersoner?

- Nei. Fra vår synsvinkel har vi nå gjort det vi kan i Obiora-saken. Vi har jobbet tett med saken, og er skuffet over at vi ikke oppnådde de resultatene vi ønsket. Vi stilte klare krav om suspensjon av politifolkene og ville at riksadvokaten skulle bringe saken for retten. Det ville ha vært det rettferdige, mener bloggeren.

Riksadvokaten henla i desember saken mot politimennene som deltok i pågripelsen av Obiora.

Foto: Mariann Dybdahl
Foto: MARIANN DYBDAHL