Foto: GLEN MUSK

LES OGSÅ: Toåring døde etter å ha fjernet mandlene

Nå skal sønnen (2) under samme inngrep, og mor er skeptisk.

- Jeg ser ikke fram til det. Helst skulle jeg ha unngått inngrepet, men tilstanden er slik at han må få fjernet mandlene.

Vi møter familien i deres hjem i Fossegrenda i Trondheim. Mor sitter i sofaen og forteller om opplevelsene under og etter den dramatiske hendelsen for et og et halvt år siden, mens de to barna klatrer i sofaen og på mor. Usjenerte og glade.

I Adresseavisen fredag kunne du lese at en to år gammel gutt døde på St. Olavs Hospital, etter at han var blitt fraktet dit fordi det oppsto komplikasjoner i etterkant av en mandeloperasjon.

Gutten hadde blitt operert på Molde sjukehus åtte dager før.

- Det var grusomt å lese saken og det gikk inn over meg. Jeg ble trist og føler utrolig med familien til den lille gutten, sier Nilsen.

Dekket av blod

En uke etter at hennes egen datter ble operert på Aleris sykehus og medisinsk senter i Trondheim satt Nilsen i sofaen hjemme i Fossegrenda. Klokken var 20.30 og hun hadde lagt ned fireåringen, men hørte henne rope fra soverommet.

- Hun har en kraftig stemme, gudskjelov, og jeg løp inn på for å se hva som var galt. Der fant jeg henne sittende i senga. Blodet sprutet ut av munnen. Hele jenta og hele senga var dekket av blod. Jeg greide heldigvis å tenke klart og ringte straks 113.

Seks minutter etter var ambulansen her. Hannah hadde gått tom for blod, ble blå og kollapset. Tilstanden var kritisk. Vi fikk vite at om vi hadde kommet fram til sykehuset to minutter senere hadde det vært for sent.

Hannah lå tre dager i koma etter den kraftige blødningen. En uke etter innleggelsen ble hun utskrevet. Selv om familien syntes dette var alt for tidlig, forsikret legene at såret var behandlet på en annen måte, og at de kunne føle seg trygge.

Nødvendig

Fireåringen ble raskt frisk.

- Hun har vært et helt annet menneske etter operasjonen. De kjente henne nesten ikke igjen på barnehagen, og livet hennes har blitt mye lettere. Vi ser jo at operasjonen var nødvendig.

Snart skal Johannes også få fjernet mandlene. Han sliter med pusteproblemer, og slutter ofte å puste når han sover.

- Jeg kommer aldri til å ta ham med hjem samme dag eller dagen etter operasjonen, men vil kreve at han får bli liggende på sykehuset minst en uke til observasjon.

Nilsen har ikke fått et konkret svar på hvorfor datteren nesten døde, og vil ta alle forholdsregler før sønnens operasjon.

LES OGSÅ: Moren kritiserer sykehuset

- Selv om det er et vanlig inngrep skal ikke dødsfall forekomme. Jeg kan ikke forstå hvorfor man ikke blir holdt under observasjon til såret har grodd, sier Mette Nilsen.

Administrerende direktør i Aleris Helse, Grethe Aasved, kjenner ikke saken og sier på generelt grunnlag at deres rutiner er at det før operasjonen skal gis både skriftlig og muntlig informasjon i forbindelse med blødningsfaren ved mandeloperasjoner. Blødningsfaren vedvarer i flere uker etter operasjonen.

- Pårørende får mobilnummeret til legen som utførte operasjonen og kontaktinformasjon til vårt sykehus, og vi har alltid beredskap i forbindelse med slike inngrep ettersom blødninger er en kjent og fryktet komplikasjon. Jeg legger meg flat dersom familien ikke er varslet om blødningsfaren, noe som ville være et brudd på våre rutiner.